Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sněhový orkán se žene Evropou: Zabil už čtyři lidi, zastavil letecký provoz

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
18. ledna 2018
19:05

Už nejméně čtyři oběti si ve čtvrtek vyžádala větrná bouře v Evropě. Oběti hlásí Nizozemsko, Belgie a Itálie. Amsterodamské letiště Schiphol dnes před polednem zrušilo kvůli vichřici veškeré lety. Omezení se kvůli tomu dotklo i spojení s Prahou. Prudký vítr narušil provoz i na některých nizozemských dálnicích. V německé spolkové zemi Severním Porýní-Vestfálsku se kvůli větrné bouři zastavila železniční doprava. Problémy extrémní počasí působí i v Británii, Belgii či Rumunsku.

Nizozemská meteorologická služba KNMI vyhlásila pro velké části nizozemského území nejvyšší, červený stupeň nebezpečí. Orkán dosáhl v poryvech rychlosti až 140 kilometrů za hodinu, strhává střechy a láme stromy.

Zpožděné a zrušené lety

„Kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám byla až do odvolání zrušena veškerá letecká doprava,“ oznámilo letiště Schiphol. Bylo tak zrušeno nejméně 260 letů. Letecká doprava by se měla postupně obnovovat, letiště ale počítá se zpožděními po celý den.

Omezení se projevilo i na spojení s Českem. Pražské letiště ve 13:00 kvůli problémům v Amsterdamu evidovalo tři zrušené spoje. „Jedná se o jeden přílet v 10:55, další přílet ve 13:40 a na něj navazující odlet ve 14:20,“ řekla ČTK mluvčí letiště Marika Janoušková.

Nizozemsko hlásí dvě oběti

Už brzy ráno způsobil silný vítr podle agentury DPA značné problémy v silniční dopravě v Nizozemsku. Několik kamionů se v silných nárazech větru převrátilo a zablokovalo dálnice. Padající stromy v zemi zabily už dva lidi. Na východě země v obci Olst zahynul pod zlomenou větví 62letý muž, v nedalekém Enschede strom spadl na vůz a zabil jeho řidiče. Dalšího řidiče vyvrácený kmen zabil v Belgii, asi 35 kilometrů jižně od Bruselu.

Čtvrtou oběť dnešního počasí v Evropě hlásí Itálie. Ve městě Crotone na jihu země zahynul muž, který vylezl na střechu, aby zkontroloval, jaké škody silný vítr napáchal. Poryv větru jej ale ze střechy shodil. V Římě utrpěla zranění dívka, na kterou spadly tašky ze střechy školní budovy. V severoitalském regionu Valle d'Aosta je kvůli větru uzavřena řada alpských sjezdovek.

Tisíce lidí jsou bez proudu

Spadané stromy způsobily komplikace v dopravě také na mnoha místech Británie, mimo jiné v anglických hrabstvích Lincolnshire, Norfolk a Gloucestershire. Ve východní a jihovýchodní Anglii je kvůli škodám na vedení bez elektřiny asi 59.000 domácností.

Německo: Sněhová bouře ničí Evropu. Německo: Sněhová bouře ničí Evropu. | Reuters

Před vichřicemi varovaly i úřady v německém Severním Porýní-Vestfálsku, kde byla do odvolání zastavena železniční doprava, a to jak dálková, tak regionální. Společnost Deutsche Bahn oznámila, že na severu Německa nařídila snížení rychlosti vlaků na 80 kilometrů v hodině. Částečně byla uzavřena doprava i v okolí kolínské katedrály svatého Petra kvůli nebezpečí pádu kamení, informoval podle DPA mluvčí kolínské radnice.

V částech Rakouska platí i nadále varování před možným pádem lavin a provoz byl na některých železničních tratích pro jistotu uzavřen. Podle sdělení Rakouských železnic (ÖBB) se to dotklo i železničního spojení mezi Rakouskem a Švýcarskem.

Se silným větrem a sněžením se potýká také Rumunsko. Tři desítky tisíc lidí jsou v různých částech země bez elektřiny.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi