Jen během sobotního požáru záchranáři ošetřili 34 lidí. Osm osob následně posádky transportovaly do nemocnic, dva lidé i přes veškerou péči na místě zemřeli, v neděli pak podlehli svým zraněním ještě další dva lidé. V krátké době se jednalo už o třetí případ, kdy pražská záchranka aktivovala traumaplán, tedy postup pro situace s vysokým počtem zraněných osob. I přes náročnost zásahů ale sklízí slova obdivu ze všech stran.

Soustrast pozůstalým a poděkování záchranným složkám na místě vyjádřila primátorka Adriana Krnáčová (ANO) či starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS). Podle jejich slov záchranka i hasiči zvládli situaci nadmíru dobře a koordinace probíhala bezproblémově. Stejná směna hasičů zasahovala ještě tu samou noc u dalšího těžkého požáru autolakovny v Průmyslové ulici.

Do rukou se záchrance dostalo také několik dopisů, kdy lidé děkovali za jejich přístup a snahu, interně pak poděkoval pražské záchrance i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Téměř stovka zraněných a mrtvých

Všechny tři zásahy byly extrémně náročné s ohledem na počet lidí se zraněním. U nehody na Kunratické spojce se jednalo „pouze“ o devět lidí. „Na místě se zranilo celkem devět osob a byl aktivován traumaplán. Pro vážně zraněného řidiče autobusu letěl vrtulník,“ uvedla Jana Poštová, tisková mluvčí pražské záchranné služby. Nehoda u Horoměřic pak ale byla mnohem náročnější.

Celkem tady záchranáři ošetřili 45 lidí a tři naneštěstí zemřeli, což se řadí k nejtragičtější nehodě, u které pražské záchranné složky zasahovaly za poslední čtvrtstoletí. Na příjem většího počtu zraněných se připravila například nemocnice v pražském Motole, která přijala větší počet zraněných lidí. „Rovněž Ústřední vojenská nemocnice v Praze aktivovala I. stupeň traumaplánu, už ošetřuje dva těžce zraněné a očekává příjem dalších,“ potvrdila dříve mluvčí záchranky Jana Poštová.

Poslední z případů se stal v sobotu. „Velmi vážná zranění během požáru utrpělo pět osob, čtyři z nich posádky na místě resuscitovaly. U tří pacientů se podařilo zdravotníkům jejich srdeční činnost obnovit. Ačkoliv se jednalo o požár, mezi 34 zraněnými nebyli žádní pacienti s popáleninami, dominovaly případy, kdy se lidé nadýchali kouře,“ popsala Poštová.

Fotogalerie
100 fotografií