Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Češi se zbláznili do Valentýna. Hromadně nakupují dárky, roste online poptávka kondomů

Obchodníci už se chystají na svátek zamilovaných.
Jak vyrobit valentýnskou růži z ubrousku?  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
14. února 2018
10:00

Den svatého Valentýna nebo také svátek zamilovaných řada Čechů dlouho odmítala a preferovala tradiční První máj. Nyní se zdá, že upjatost vůči americkému svátku polevuje, alespoň podle obchodníků. Ti už začínají regály plnit čokoládami, plyšáky, luxusním alkoholem a doufají, že letos se tržby opět zvednou. Utrácení ve jménu Valentýna už zaznamenávají hlavně cestovky. Zatímco na romantiku sází spíše ženy, muži volí lechtivější dárky a zvedá se prodej kondomů.

Podle průzkumu agentury STEM/MARK plánuje 37 % Čechů utratit za dárek ke svátku zamilovaných maximálně 400 korun. Na to jsou připravené zejména hypermarkety, které už v tuto chvíli nabízejí výrobky ve valentýnském balení.

Tržby se 14. února zvedají

„Ze zkušeností z našich obchodů můžeme říci, že lidé kolem svátku svatého Valentýna vkládají do košíků jako dárky pro své partnery či partnerky především sladkosti, květiny, ale také parfémy a alkohol. Co se týče trendů, u sladkostí jsou nejpoptávanější čokolády, bonboniéry a další dezerty. Z alkoholu jsou pro zákazníky atraktivním valentýnským zbožím sekty, šumivá vína a prosecca. Velmi oblíbené je ale také růžové víno a dále vermuty a krémové likéry,“ řekla pro Blesk Zprávy mluvčí obchodního řetězce Albert Barbora Vanko.

Video  Jak vyrobit valentýnskou růži z ubrousku?  - YouTube.com/Cheryls2CentsWorth
Video se připravuje ...

Vděčné květiny

„Před Valentýnem zaznamenáváme nárůst prodejů květin, bonboniér nebo plyšových výrobků ve tvaru srdce nebo zvířat. I naše nabídka bývá každoročně zaměřena na tyto produkty včetně vín nebo čerstvého ovoce, jako jsou třeba jahody. Řada těchto produktů je pak i tematicky balena do tvaru srdce,“ říká Václav Koukolíček, mluvčí řetězce Tesco.

Muži volí jako valentýnský dárek dlouhodobě nejraději květiny, a to jak hrnkové, tak řezané. Nejoblíbenější jsou růže a tulipány, orchideje a také květiny v různých keramických obalech ve tvaru srdce. Podle Vanko už nyní Albert chystá rozšířenou nabídku sortimentu květin.

Tržby se pak přímo v den svátku zamilovaných zvedají o desítky procent.

Parfémy i kávovary

Vyšší prodeje před Valentýnem hlásí i internetové obchody. Podle Patricie Šedivé z Alza.cz stoupá zájem hlavně o dámské a pánské parfémy, kosmetiku, šperky, ale také fitness náramky a kávovary. Online obchod ZOOT, který se specializuje na prodej oblečení, zaznamenal vloni zvýšení tržeb den před Valentýnem.

„Už nyní nabízíme čokolády, valentýnské čaje, párové masáže a romantické večeře,“ řekl Tomáš Holý ze Slevomatu a dodal: „Je pravda, že nákupy více plánují ženy a ty většinou to s muži umějí, takže si svátek častěji prosadí přímo ony. Už nyní stoupá zájem o valentýnské pobyty v tuzemsku, nebo o zájezdy do Benátek či Verony.“

Video  Okrádání lidí na internetu v Česku: Jourová chce otevřít trh poctivějším. Kdo přežije?  - David Vaníček, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Lechtivé dárky a kondomy

„Mezi klasické valentýnské dárky patří třeba šperky, velmi oblíbené jsou náramky nebo prsteny, také parfémy nebo spodní prádlo,“ říká obsahová manažerka nákupního rádce Heureka.cz Alexandra Čermáková. V posledních letech roste před Valentýnem zájem i o další věci – v kurzu jsou kromě erotických pomůcek i žertovné erotické předměty a lechtivé hry. Ty nakupují spíše muži.

„Jsou však segmenty a druhy zboží, jejichž prodej právě v období Valentýna dosahuje nejvyšších čísel z celého roku – na internetu se jedná například o kondomy. Právě o ně mají Češi na internetu před Valentýnem největší zájem,“ doplňuje Čermáková.

Valentýn na zámečku nebo v Alpách

V tuto chvíli už na Valentýna nakupují ti, kteří ho hodlají oslavit ve velkém stylu. Jedná se hlavně o víkendové i delší pobyty, samozřejmě s nádechem romantiky.

„Zhruba 70 procent našich zákazníků preferuje v tomto období pobyty na dvě noci v hodnotě kolem 2,5 tisíce korun. 90 procent zákazníků kupuje dárkový poukaz na konkrétní pobyt. Při nákupu kladou lidé větší důraz na romantickou atmosféru samotného ubytování a destinace, zájem je o menší, útulné wellness hotýlky nebo zámecké hotely,“ uvedl Richard Šipoš z portálu Spa.cz. 

„Na Valentýna si čeští turisté i letos nejčastěji kupují romantické wellness pobyty a eurovíkendy v evropských metropolích. Zájem je o Londýn, Paříž, Řím a Benátky. V oblibě je také Valentýn na horách,“ uvedla Tereza Picková z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

„Letošní Valentýn vychází na období pražských jarních prázdnin. Lidé tedy budou trávit svátek v Alpách, zájem je ale i o cestu za teplem, evidujeme zájem např. o Spojené arabské emiráty,“ uvedl Jan Bezděk z CK Fischer.

„Lidé vyrážejí i do vzdálenější exotiky, jako je například Zanzibar, Mauricius nebo oblast Karibiku,“ přibližuje valentýnské plány některých Čechů Stanislav Zima z CK Exim Tour.

Vše o svátku svatého Valentýna čtěte zde >>>

Nejkrásnější valentýnské kytice! Inspirujte se zde >>>

Nejočekávanější česká PC hra jako dárek k Valentýnu? Recenzi Kingdome Come: Deliverance najdete zde >>>

Tarpedivan ( 31. ledna 2019 15:03 )

No jo a už se to zase blíží. My se s přítelkyní letos dohodli, že si nebudeme dávat žádné hmotné dárky a raději si nadělíme společný zážitek. Konkrétně máme v plánu jet na wellness víkend do hotelu https://cristalpalace.cz/ Už se oba moc těšíme.

dzery ( 14. února 2018 10:27 )

Tak,tak a za chvíli budeme žrát psy.

tgbg ( 1. února 2018 08:36 )

Svatý Valentýn!!!!Narození: 226 n. l., Terni, Itálie Úmrtí: 14. února 269 n. l., Řím, Itálie Celé jméno: Valentine of Terni Pohřeb: Whitefriar Street Carmelite Church, Dublin, Irsko Daleko lepší svátek než ty komunisticko-ruské kolaborantské svátky!!!!

voto ( 31. ledna 2018 20:16 )

Americký svátek importovaný do Evropy kvůli ziskům prodejcům kýčů... Děkuji nechci!! PS Valentýn - z piči dým !!!

gabreta ( 31. ledna 2018 19:03 )

Souhlasím! Jsem jen zvědav, kdy ti co jednou vylezou z Americký perdele, prosadí oslavu dne díkuvzdání!!

Zobrazit celou diskusi