Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Lidé v Česku se dusí. „Prudce roste riziko infarktu,“ varuje lékař

Video se připravuje ...
Autor: bud - 
27. ledna 2018
06:07

Česko patří k zemím s nejhorším ovzduším v Evropě. Nejvíce trpí lidé na Ostravsku a ve velkých městech. Škodlivinami jsou zasaženy miliony obyvatel a každý rok jich kvůli tomu až 10 tisíc předčasně zemře. „Lidé v nejpostiženějších oblastech mají až o třetinu vyšší riziko, že onemocní nemocí srdce a cév nebo dříve umřou na infarkt nebo mozkovou mrtvici,“ řekl v rozhovoru pro Blesk Zprávy Miroslav Šuta z Centra pro životní prostředí a zdraví.

Několik milionů Čechů žije v oblastech, kde je ovzduší nevyhovující lidskému zdraví. „Jsou splněny limity, které jsou dány politicky, ale jsou tam běžně překračovány limity, které Světová zdravotnická organizace doporučuje z hlediska ochrany zdraví,“ je přesvědčen lékař Miroslav Šuta. Problémem je podle něj hlavně polétavý prach, jehož částečky mají méně než 2,5 milimetru, jsou tedy tenčí než lidský vlas. „Tyto částice se dostávají hluboko do plic,“ upozorňuje.

Lidé podle něj mají často představu, že znečištěné ovzduší způsobuje hlavně rakovinu plic – podobně jako kouření. „Ve skutečnosti nejvíce nemocných a předčasných úmrtí se přičítá nemocím srdce a cév. Lidé mají zvýšený krevní tlak, mozkové mrtvice nebo infarkty myokardu. A ty způsobují předčasné úmrtí,“ uvedl v rozhovoru. Každý rok podle něj v Česku předčasně zemře asi 10 tisíc lidí.

„Každých 10 mikrogramů zvyšuje úmrtnost“

Nejhorší situace je na Ostravsku, které patří ke třem nejvíce zamořeným oblastem v Evropě. „Oficiální limit pro jemný prach je 25 mikrogramů na metr krychlový, na Ostravsku se ty hodnoty pohybují mezi 30 a 40. Limit s ohledem na lidské zdraví je 10. A o každých 10 mikrogramů navíc se zvyšuje úmrtnost. Lidé v nejpostiženějších oblastech mají až o třetinu vyšší riziko, že onemocní,“ říká Šuta.

Oblasti s překročenými imisními limity pro ochranu lidského zdraví Oblasti s překročenými imisními limity pro ochranu lidského zdraví | MŽP, HCMI

Existují tři základní zdroje znečištění a v různých regionech se jejich podíl liší. Například v Plzni, Brně nebo v Praze je dominantním zdrojem automobilová doprava. „Největší problém představují dieselová auta nebo stará auta, která ještě nemají prachový filtr,“ uvádí Miroslav Šuta.

Na severní Moravě je podle něj zdrojem znečištění hlavně průmysl, zejména železářský, v severních Čechách je pak zase řada elektráren a chemický průmysl. „Ve venkovských oblastech jsou hlavním zdrojem lokální topeniště, tedy to, čím lidé doma topí,“ dodává.

Jak snížit znečištění ovzduší v Česku? Podívejte se na řešení, která expert nabízí:

agfor ( 27. ledna 2018 12:05 )

Jo, nejvíc trpí na Ostravsku, kam se odvezly měřící aparatury z Mostecka. Mosťáci jsou holt blbí a neřvou jako Ostraváci, přitom z povrchových dolů a z elektráren je daleko více prachu a popílku než z hlubinných dolů a likvidované ocelárny.

sores ( 27. ledna 2018 12:00 )

Ne jenom že jíme h.n.o.je ale i dýcháme h.n.o.j.e!!!!!!! Proto si také Česko drží krásné 1. místo v rakovině tlust.střeva oproti jiným států!!!!

moiaza ( 27. ledna 2018 08:51 )

Přesně tak. Bohužel, žijeme v Kocourkově, tak musíme trpět. Mám topeni na elektřinu. Když jsem ho montoval, byla elektřina levná a naslibovali mi dotace. Dopadlo to tak, že dotace jsem nedostal a elektřinou topím pouze na jaře a na podzim. V zimě topím koksem, který mě zatím přijde levněji, než elektřina. Navíc mi koks nevypíná topení. Ekologické topení je přepych a za přepych se platí. Díky naši straně a vládě.

Zobrazit celou diskusi