Sotva přišla, už je pryč. Zima se v hlavním městě příliš „neohřála“. Ještě před koncem ledna to venku bez přehánění vypadá, jako by se nechumelilo. Spíše než zima a mráz se totiž v hlavním městě usídlilo jaro. V městské zeleni už dokonce klíčí první sněženky a bledule a po jezírkách či rybnících se namísto bruslařů už nyní prohání kachny.

Video
Video se připravuje ...

Jarní počasí si užívají i kachny na rybníku. David Zima

 Daří se ale i jiným kytičkám nebo stromům. Kdo by si například chtěl pospíšit s oslavou svátku zamilovaných už v lednu, pro políbení pod rozkvetlými třešněmi by mohl už dnes využít Strossmayerovo náměstí. Právě v těchto dnech tam totiž kvetou.

„V posledních 15 letech se zimní teploty zvedají. Už nyní se ovšem dá říci, že je letošní leden teplotně velice nadprůměrný,“ sdělil tiskový mluvčí českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.

Květiny v zimě? Nic neobvyklého

Kdy v zimě začínají kytky kvést? „Když se dostatečně oteplí a když rostliny vyhodnotí počasí tak, že mají růst či kvést,” sdělila referentka pro vnější vztahy a média Botanické zahrady Praha Klára Hrdá. „Sníh a mráz jsou pro řadu rostlin ideální zimní podmínky, ale současné teploty mohou vést k předčasnému vyčerpání inhibičních látek v rostlinách, které jim v zimě brání v růstu a v teplém počasí se rychleji odbourají. Díky tomu začnou růst dříve než obvykle. Pokud by pak přišel větší mráz, tak je samozřejmě poškodí.”

Zima v Praze? Za rok, možná déle...

 O tom, že by se v příštích dnech mělo něco radikálně změnit, se hovořit nedá. „V Praze možná ještě napadne sníh, ale nebude mít dlouhého trvání,“ uvedl Dvořák. Případný sníh podle něj během několika dnů zmizí. Na pořádnou zimu si tak Pražané budou muset počkat do příštího roku nebo možná déle.

Kvetou kytičky i u vás na zahrádce? Nebo kolem nich jen procházíte? Podělte se o své fotografie na tip@blesk.cz, vaše fotografie rádi uveřejníme
Fotogalerie
27 fotografií