Celou umělou sněhovou nadílku zdrželo počasí, které připomínalo spíše probouzení jara než tuhou zimu. V hlavním městě téměř nesněžilo a teploty klesly pod bod mrazu jen málokdy. Proto se ani nemohla pouštět sněžná děla. Ta, která stojí na Vypichu, totiž správně fungují jen při teplotách pod nulou.

„Provoz ski parku se odvíjí od aktuálního počasí a při vyšších stupních nad nulou není možné vyrábět a udržovat ani umělý sníh,“ vysvětlil pro Blesk.cz mluvčí magistrátu Vít Hofman.  

V posledních dnech teploty konečně klesly na potřebnou hodnotu, a tak se děla minulou neděli rozjela. Před oborou Hvězda se konečně objevil bílý plácek, který už zlákal první odvážlivce na bobech. Nejvíc jsou ze sněhu nadšení pejsci, kterým takové množství tak akorát stačí k tomu, aby se jaksepatří vydováděli. Zasněžovat se podle informací z magistrátu bude až do úterý 13. února. „V sobotu (10. 2.) bychom měli uvést do provozu okruh pro děti a od pondělí 12. 2. i okruh pro dospělé,“ řekl Hofman.

Vypich byl jasnou volbou před Chuchlí, kde park posledních šest let fungoval. „Kvůli klimatu jsme park přesunuli z Chuchle na Vypich, který má vyšší nadmořskou výšku a průměrná teplota je zde o 3 stupně Celsia nižší,“ uvedl dále Hofman. Předpověď na další týdny už je ke sněžným dělům shovívavější - teploty se mají pohybovat lehce pod bodem mrazu, a tak se běžkaři sice pozdě, ale přece snad dočkají vytouženého vyžití.

Video
Video se připravuje ...

Na Vypichu napadl první umělý sníh. David Malík