Smogová situace aktuálně platí v oblasti Ostravska, Karvinska i Frýdecko-Místecka, a to včetně Třinecka. „Alespoň na polovině stanic reprezentativních pro toto území překročil dvanáctihodinový klouzavý průměr koncentrací suspendovaných částic PM10 informativní prahovou hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový,“ upřesnili meteorologové důvody vyhlášení smogové situace.

Navíc během nejbližších 24 hodin nelze předpokládat, že by se situace výrazně změnila a hodnoty poklesly pod informativní prahovou hodnotu.


Za současné situace meteorologové doporučují zdržet se při pobytu venku zvýšené fyzické zátěže, při níž by se člověk více zadýchal. Doporučení platí hlavně pro osoby s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidi a malé děti.

Video
Video se připravuje ...

Tohle nadýcháme ve smogu: Jako když jste v místnosti s výpary ředidel, kouře a prachu. Markéta Volfová, Lukáš Červený, Reuters, hudba: hudebnibanka.cz/Anselm C. Kreuzer, Michi Koerner - WAITING FOR RESULTS A


„Doporučujeme maximálně omezit využívání dopravních prostředků se spalovacím motorem a přednostně používat veřejnou dopravu. Přispějete tak ke zlepšení momentální špatné kvality ovzduší, neboť emise ze spalovacích motorů se významně podílejí na zvýšených koncentracích suspendovaných částic PM10 a oxidu dusičitého,“ uvedli meteorologové.


Smog postihuje region hlavně na podzim a v zimě. Kvalitu ovzduší ovlivňuje nejen průmysl, ale i doprava a topení v domácnostech a podle odborníků také nečistoty, které do kraje míří ze sousedního Polska.