Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Moravskoslezském kraji se dýchá lépe. Výstraha před smogem už neplatí

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, vei - 
12. února 2018
07:08

V Moravskoslezském kraji už neplatí smogová situace. Meteorologové ji v noci na dnešek odvolali i na Třinecku. Podle dostupných dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) byla odvolána také pro Ostravsko, Karvinsko a Frýdecko-Místecko. V kraji byla vyhlášena smogová situace ve čtvrtek.

Smog postihuje region hlavně na podzim a v zimě. Kvalitu ovzduší ovlivňuje nejen průmysl, ale i doprava a topení v domácnostech, a podle odborníků také nečistoty, které do kraje míří ze sousedního Polska.

Smogová situace se vyhlašuje, pokud aspoň na polovině meteorologických stanic překročí průměr koncentrace prachu za 12 hodin 100 mikrogramů na metr krychlový a pro příštích 24 hodin se neočekává pokles.

Smogová regulace, při které musejí některé podniky s prašnými provozy omezit výrobu, se vyhlašuje, pokud dvanáctihodinový průměr koncentrací překročí hranici 150 mikrogramů na metr krychlový a na dalších 24 hodin se nečeká pokles.

Podle předpovědi z nedělního večera by v pondělí měly být rozptylové podmínky v kraji mírně nepříznivé, postupně místy dobré. Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace polétavého prachu se budou ještě stále pohybovat většinou nad hodnotou stanoveného imisního limitu 50 mikrogramů na metr krychlový.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi