Podle policejních statistik se na českých silnicích nejčastěji umírá v autech. „V Praze to ale neplatí, tady je nejvíce mrtvých mezi chodci,“ řekl Blesku dopravní expert Roman Budský. Že chodci v Praze se chovají jako kamikadze, potvrzují policejní statistiky za loňský rok. Ze 17 mrtvých bylo na pražských silnicích celkem 11 chodců.

K nejvíce nehodám chodců došlo v Praze 3. V úseku mezi křižovatkami Olšanská a Jana Želivského a Jana Želivského a Koněvovy se stalo celkem 13 dopravních nehod s účastí chodce. „Některé z nich byly se zaviněním chodců,“ uvedl vedoucí odboru dopravní policie v Praze Jiří Dušek. Na celé Praze 3 loni při nehodách zemřel jeden člověk. Srážky s chodci tak v okolí ulice Jana Želivského nebývají smrtelné.

Vina chodců

Nedá se ale říci, že by pražští řidiči chodce »kosili« jako o závod. Z celkem 686 nehod jich totiž pěší loni zavinili 301, téměř polovinu. Z nich šest srážku nepřežilo, 28 se těžce zranilo. A to je problém i v ulici Jana Želivského na křížení s Olšanskou a Biskupcovou, kde bylo loni nehod s chodcem nejvíce. „Chodci se na přechodech často neumí chovat, přebíhají silnici i mimo přechod, například aby stihli tramvaj,“ upřesnil vrchní komisař z odboru služby dopravní policie Roman Nový.

Co je pro chodce v Praze nejnebezpečnější? Když přechází víceproudou silnici, kde jim jeden řidič přednost dá a druhý ne! „Třeba na to zapomene nebo si myslí, že to ještě stihne. Chodec už přechází a dojde ke střetu,“ popsal Dušek. Kvůli nedání přednosti loni v Praze zemřeli dva chodci. A víceproudé silnice se nacházejí právě i na ulici Jana Želivského, navíc v obou jezdí tramvaje. Ty mají samozřejmě před chodci přednost, což celou situaci ještě více komplikuje.

Přibude prevence

Aby mrtvých mezi nejzranitelnějšími účastníky silničního provozu ubylo, budou se policisté zaměřovat na prevenci. „Chodcům a cyklistům vštěpujeme, aby používali reflexní pásky a znali pravidla pro pohyb tramvají. Každý rok se nám stává, že zejména starší osoby opominou, že tramvaj má na přechodu přednost,“ uvedla policistka Andrea Zoulová.

Fotogalerie
6 fotografií