Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Přijmou Němci zákaz zahalování? Burky nesedí ani vládní koalici, ale stopku asi nedá

Autor: CTK, ivm - 
22. února 2018
16:05

K projednání do výborů ve čtvrtek němečtí zákonodárci poslali požadavek strany Alternativa pro Německo (AfD), aby vláda připravila návrh zákona, jenž zakáže úplné zahalování na veřejnosti. Že by ale požadavek protiimigrační a protiislámské AfD nakonec Spolkovým sněmem prošel, je nepravděpodobné.

Návrh AfD, o němž parlament jednal asi 50 minut, má podle této strany vést k ochraně individuálních svobod muslimek a zvýšení vnitřní bezpečnosti.

„Diskriminující ideologie, která stojí za úplným zahalováním, zásadně znevažuje lidskou důstojnost,“ vyjádřila ve zdůvodnění návrhu své přesvědčení třetí nejsilnější parlamentní strana.

Zákaz nošení nikábů nepřispěje ke všeobecné bezpečnosti

Nošení burek a nikábů, tedy oděvů, které muslimským ženám zakrývají celé tělo a ponechávají pouze mřížku nebo úzký průhled pro oči, nevidí pozitivně ani zástupci vznikající velké koalice CDU/CSU a SPD. Zároveň ale ve středeční debatě upozornili, že plošný zákaz by byl zřejmě v rozporu s ústavou. Také vyjádřili přesvědčení, že se problematika týká jen velmi malého počtu žen z několikamilionové muslimské populace v Německu. Sociální demokraté navíc odmítli tvrzení AfD, že zákaz burek a nikábů přispěje k větší bezpečnosti.

V Německu už je nyní jejich nošení zakázáno úřednicím a členkám armády. V některých spolkových zemích panují i přísnější zákazy. Přesvědčení, že úplné zahalování obličeje k Německu nepatří, dala v minulosti najevo i kancléřka Angela Merkelová (CDU).

Vzhledem k postoji CDU/CSU a SPD, ale i dalších stran, které dnes AfD místy tvrdě kritizovaly, se nedá očekávat, že by nakonec Německo úplný zákaz nošení burek a nikábů na veřejnosti přijalo.

Video  Zahalování muslimek v Česku podle arabisty: Nemusí mít hidžáb, stačil by kroj z Kyjova  - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi