Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Oblačno 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Krkonoších se utrhla lavina: Zavalila muže (41), transportovali ho vrtulníkem do nemocnice

Záchranné práce ve Vysokých Tatrách po pádu laviny. Petra se zpod sněhu živého dostat nepodařilo.
Záchranné práce ve Vysokých Tatrách po pádu laviny. Petra se zpod sněhu živého dostat nepodařilo.  (Autor: HZS)
Autor: ČTK - 
22. února 2018
18:01

V Dlouhém dole v Krkonoších ve čtvrtek lavina částečně zavalila jednačtyřicetiletého muže. Muž si dokázal sám zavolat pomoc a následně jej zachránili členové horské služby a zdravotničtí záchranáři s vrtulníkem. Lavina muže zasypala v místě Červenkovy mohyly. Koncem roku 2008 tam pod lavinou zahynula šestatřicetiletá skialpinistka.

"Muž byl lavinou částečně zavalený. Ze sněhu mu koukala hlava a horní končetina. Byl značně podchlazený," řekl mluvčí krajských zdravotnických záchranářů Ivo Novák. Ačkoliv muž nejevil známky zjevného poranění, vzhledem k podchlazení a mechanismu zavalení sněhem jej záchranáři vrtulníkem převezli na traumacentrum Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

V Krkonoších nyní platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Na hřebenech Krkonoš leží v průměru 100 až 120 centimetrů sněhu. Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl.

Poslední obětí laviny v Krkonoších je osmadvacetiletý skialpinista, na kterého spadla 5. února 2015, když sjížděl Malou studniční jámu. Mrtvá skialpinistka z roku 2008 je předposlední obětí lavin.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání