Podchlazeného bezdomovce našel ráno u kašny v Kopeckého sadech náhodný kolemjdoucí. Na místo vyrazila hlídka městské policie. „Muž se trhavě třásl zimou. Nebyl schopný postavit se sám na nohy,“ popsala mluvčí městské policie Jana Pužmanová.

Strážníci promrzlého bezdomovce posadili na lavičku a přikryli ho dekou, aby se trochu zahřál, a zavolali záchranáře. „Do jejich příjezdu kontrolovali mužovy životní funkce. Poté jej pomohli záchranářům naložit do sanitky,“ řekla Pužmanová s tím, že muže záchranka odvezla k dalšímu ošetření na Chirurgickou ambulanci Fakultní nemocnice Plzeň-Lochotín.

S návalem promrzlých bezdomovců se potýká i plzeňská charita. Všech 46 lůžek v charitním domově je beznadějně obsazených. Došlo i na takzvané teplé židle. „Dokud nepřišly mrazy, přečkávaly u nás noc na teplé židli nad kapacitu domova tak dvě desítky lidí. Teď jich přišlo více než 30, to už je na hraně našich možností,“ řekl vedoucí domova Džemal Gërbani.

Charita tak letos poprvé využila pro desítku bezdomovců krátkodobé ubytování v komerční ubytovně. Zaplatí z městského příspěvku, který od roku 2012 činí 50 tisíc korun. Slouží nejen k pokrytí nákladů za komerční ubytování přes nejsilnější mrazy, ale i k nákupu materiálu a pomůcek pro domov.

VIDEO: Turista se toho nebál, při minus 60 stupních vlezl v Rusku do řeky.