Expozice věnovaná štírům se v Zoo Praha o nadcházejícím víkendu objeví v Gočárových domech. Představí se tu celkem 40 nejrozmanitějších druhů. K vidění budou štíři, kteří dorůstají až 20 centimetrů, ale také drobnější zástupci těchto živočichů. Návštěvníci uvidí také štíra smrtonoše, štíra lstivého nebo štíra tlustorepého, který má na základě statistik na svědomí nejvyšší počet lidských obětí.

Přílišné obavy jsou ale podle odborníků u štírů zbytečné. „Většina druhů je plachá a jed používá výhradně k lovu kořisti. Před nebezpečím se snaží uniknout nebo ukrýt a použití jedového bodce je až poslední variantou obrany,“ vysvětlil spoluautor výstavy Vít Lukáš.

„Představením čtyřiceti druhů štírů navazujeme na mimořádně úspěšnou loňskou výstavu sklípkanů. Do budoucna chceme bezobratlým věnovat víc pozornosti, a to jak ve stálých expozicích, tak právě výstavami. Ještě letos plánujeme nejen další výstavu sklípkanů, ale rovněž achatin,“ prozradil k dalším plánům ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

V rámci expozice se pro návštěvníky bude každou neděli pořádat komentovaná prohlídka, od 14:00 do 15:00 uvidí lidé poslední den v týdnu také ukázky krmení těchto zvířat. Slavnostní zahájení výstavy se koná v sobotu 10. března ve 13:00 hodin.

Fotogalerie
3 fotografie