Běhání, nebo chůze? Co doopravdy lépe funguje na hubnutí a proč?

  • Běhání, nebo chůze? Co doopravdy lépe funguje na hubnutí a proč?
    19. března  2018 
     06:00

    Zdravý vzduch a pohyb venku jsou ideální způsob, jak nejen zhubnout, ale taky si zlepšit fyzičku. Pokud jde o zdraví, odborníci se shodují v tom, že chůze a běh jsou pro tělo prospěšné naprosto stejně. Chcete-li ale shodit nějaké to kilo, pak už to tak docela stejné není. Co je tedy lepší a pro koho?

  • Proč je dobré chodit?

    Autor: iStock

    Chůze je nejpřirozenější lidský pohyb. Zapojujeme při ní horní polovinu těla, záda, ramena a předloktí, takže posilujeme všechny svalové partie, a to nenáročně a přirozeně. Zlepšuje se taky kardiovaskulární systém, snižuje se tlak, ulevujeme cévám a aktivujeme svalová vlákna, která urychlují spalování. Na rozdíl od běhu je chůze šetrnější ke kloubům. Ideální je pak přidat turistické hole. „Chůze s holemi je efektivnější než klasická chůze. Oproti běžné chůzi spálíte o 20 procent více kalorií a tělo taky dokáže lépe hospodařit s cholesterolem,“ říká Jana Havrdová z nezávislé iniciativy Česko se hýbe.

  • Proč je chůze lepší s holemi?

    Autor: iStock

    Při chůzi s holemi zapojujete intenzivněji nohy a paže, kdy se střídá pravá ruka s levou nohou a naopak. Všemu pak napomáhá odraz pomocí speciálních holí. „Tajemství efektivity je v počtu svalů, které při tomto typu chůze zapojujete. Při běhu nebo jízdě na kole se skoro celá spotřeba energie odehrává v dolních končetinách, na kole hlavně ve stehnech, při běhu v lýtkovém svalstvu. Naproti tomu při nordic walking zapojujete vedle celé dolní končetiny taky paže, většinu zádových svalů, velký a malý prsní sval a do jisté míry i svaly břicha,“ vysvětluje Jana Havrdová.

  • Jak dlouho chodit, abyste začali hubnout?

    Autor: iStock

    Každá pohybová aktivita je vhodná a všechno se počítá. „Pro spalování je důležitá správná tepová frekvence, zhruba 100 až 130 tepů za minutu v závislosti na vašem věku. Je to tepová frekvence, kdy člověk dokáže souvisle říct větu, ale zátěž již pociťuje. Ideální jsou tedy delší aktivity s nižší tepovou frekvencí. Nejvhodnější čas je 30 minut. Ale i chůze pouhých deset minut je lepší než nic,“ říká odbornice.

  • Běháním posilujete kondici a víc spalujete

    Autor: iStock

     

    Mezi hubnoucí klasiku patří určitě běh. Je nenáročný na prostor i na vybavení. Chce to jen dobré boty a můžete vyrazit ven. Základní rozdíl mezi během a rychlou chůzí je v tom, že při chůzi se vždy jedna z končetin dotýká země, čímž se nohy méně zatěžují. Při běhu dochází k rychlejšímu výdeji energie, tudíž je pro hubnutí vhodnější. Pro srovnání: vážíte-li 75 kilogramů, při půlhodinovém běhu spálíte asi 1700 kJ, při rychlé chůzi „jen“ 900 kJ. Máte-li ale problém s koleny, je lepší chodit.

     

  • Jak správně a jak dlouho běhat?

    Autor: Shutterstock.com

     

    Aby se projevily nějaké výsledky na vaší postavě, je potřeba běhat aspoň 3x týdně po dobu nejméně třicet minut. Pro ty, kteří s běháním začínají, je dobré nepřepálit začátek. „Lepší je kombinovat rychlou chůzi a běh, rozhodně začít krátkými úseky do 5 kilometrů asi 3x týdně,“ radí Jana Havrdová. Hlídejte si tep, jakmile se začnete zadýchávat, jste u hranice aerobního pásma, nad kterou to dlouho nevydržíte.


    Na co si dát při běhání pozor, aby vás nepíchalo v boku? Podívejte se na VIDEO:

    Video se připravuje ...
    Píchá vás při běhání v boku? Víme, co děláte špatně! • VIDEO: Adam Balažovič

     

     

     

     

     

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji