Totální kolaps dopravy na Žižkově se sice tentokrát nekonal, zpoždění však bylo i tak značné. V ranních hodinách čekali řidiči ve směru do centra v koloně až od Olšanských hřbitovů, pravidelnější průjezd tramvají se snažili korigovat strážníci městské policie, nicméně ani to zcela nepomohlo. Dopravní situace se zlepšila až okolo 11. hodiny, i tak to ale mělo k normální situaci daleko.

Hromadná doprava měla v tu chvíli zpoždění asi patnáct minut, někteří obyvatelé Prahy 3 tak čekání vzdali a vydali se na metro či do práce pěšky. „Bydlím v Koněvově ulici, takže uzavírka silnice se mě přímo dotkla. Vyřešil jsem to tak, že do práce v centru Prahy chodím pěšky, je to tak rychlejší a jednodušší,“ svěřil se pro Blesk.cz Jiří Kolísko.

Takto situace vypadala ve čtvrtek dopoledne:

Bude to ještě horší

Se vstupem do roku 2018 je to už několikátý kolaps dopravy, který má metropole za sebou. Uzavírka postihla Zenklovu ulici, následně byl uzavřen Libeňský most a měsíc lidé neprojeli ani okolím Malostranského náměstí. Do toho hlavní město uzavřelo několik výstupů z metra, po zastávkách Anděl, Muzeum a Náměstí Republiky se nedostanou lidé v jednom směru na nástupiště ani na Budějovické.

A situace bude ještě horší. Okolo poloviny roku plánuje dopravní podnik celkovou rekonstrukci tratě ve Vinohradské ulici a tramvaje tu neprojedou několik měsíců. Pražané se tak mají na co těšit. Kritická situace však není jen v centru Prahy. V úterý začala další fáze rekonstrukce Českobrodské ulice a okrajové části hlavního města jsou nyní odříznuty od metropole. Řidiči musí uzavírku složitě objíždět. Většina ze zmíněných rekonstrukcí bude navíc trvat řadu měsíců, další dokonce zasáhnou až do příštího roku.

Když se k takové situaci přidá jakákoli nehoda, Praha se stává pro hromadnou i automobilovou dopravu zcela paralyzovanou s čekáním v řádu desítek minut. Právě takovou krizi prožilo hlavní město ve čtvrtek dopoledne, kdy havaroval kamion na dálnici D8. Fronty tu byly několik hodin a tisíce řidičů byly uvězněny ve svých vozech. Město v tuto chvíli žádná mimořádná opatření neplánuje,lidé si tak musí dočasně poradit sami.

Problémy v dopravě měly podle magistrátu trvat tři dny, k tomu ale nedošlo. „Dopravní komplikace jsou při každé uzavírce v prvních dnech běžné, po jednom až třech dnech vždy dochází k uklidnění situace,“ uvedl jeho mluvčí Vít Hofman. Kolaps navíc přišel jen pár dní po vyjádření primátorky Prahy Adriany Krnáčové (ANO) v tom smyslu, že Pražané jsou zpovykaní. Za svá slova se ale později omluvila. „Uznávám, že mé sobotní vyjádření bylo hloupé, a chtěla bych se omluvit všem, koho se jakkoliv dotklo,“ uvedla.

Fotogalerie
38 fotografií