Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Alfa samce“ vystřídá „alfa samec“. Bavorsko si zvolilo nového premiéra

Autor: CTK, ivm - 
16. března 2018
13:08

Novým bavorským premiérem se dnes stal Markus Söder. Jednapadesátiletý člen Křesťansko-sociální unie (CSU) ve funkci po deseti letech nahradil Horsta Seehofera, který se ve středu stal spolkovým ministrem vnitra. Informovala o tom agentura DPA. Agentura dodala, že oba politici jsou „alfa samci“ a že spolupráce mezi nimi bude obtížná.

Zvolení Södera není překvapením, CSU má v bavorském sněmu absolutní většinu. Hlas rodákovi z Norimberku dalo nakonec 99 poslanců, 64 bylo proti a čtyři se hlasování zdrželi.

Dosavadní zemský ministr financí Söder nahradil Horsta Seehofera, který stál v čele Bavorska od roku 2008. Seehofer ve funkci skončil úterní půlnocí, od středy je v nové vládě kancléřky Angely Merkelové ministrem vnitra. Za jeden z úspěchů deseti let v premiérském křesle Seehofer v pondělí označil výrazné zlepšení vztahů Bavorska s Českou republikou.

Post předsedy bavorské vlády ale Seehofer neopustil dobrovolně. Tlak na jeho odchod začal postupně sílit po propadu CSU v loňských parlamentních volbách v Německu. Tváří v tvář bavorským zemským volbám, které se budou konat 14. října, se politici nakonec dohodli, že Söder bude premiérem a Seehofer zůstane předsedou strany.

Jak bude jejich spolupráce fungovat, není jasné. Oba politici dlouhodobě příliš dobré vztahy nemají, agentura DPA napsala, že oba jsou „alfa samci“.

Podle aktuálního průzkumu veřejného mínění by se výměna ministerského předsedy mohla CSU v říjnových bavorských zemských volbách vyplatit. Oproti únorovému průzkumu by nyní získala o dva procentní body více, a dosáhla tak na 41,4 procenta hlasů. Ani to by ovšem nestačilo na absolutní většinu v zemském sněmu a CSU by se musela poohlédnout po koaličním partnerovi. V roce 2013 v zemských volbách získala 47,7 procenta hlasů.

Video  Babiš se distancoval od rozpočtu. A Merkelová uctila i českou oběť teroru.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený, redakce Blesk
Video se připravuje ...


 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi