„Ve více než polovině zásahů se jednalo o spadené stromy, dále o uvolněné střešní krytiny, poškozený billboard, poškozenou atiku a elektrickou přípojku rodinného domu,“ řekl Blesku mluvčí jihomoravských hasičů David Jirouš.

Nejvíce událostí v souvislosti se silným větrem bylo na okrese Brno-venkov, na Blanensku, Vyškovsku a Břeclavsku.  „Naopak na Znojemsku jsme žádný takový případ neřešili,“ dodal Jirouš.   

Silnici I/54 museli uzavřít

U Věteřova na Hodonínsku se na zledovatělé silnici dostalo postupně sedm řidičů do neřešitelných problémů. „Dva skončily na střeše přímo na silnici, třetí se převrátil do pole,“ řekl mluvčí. Podle policejní mluvčí Kamily Haraštové zůstala v sobotu uzavřená silnice I/54 mezi Nížkovicemi a Uhřicemi kvůli popadaným stromům. Aktuálně je po rozřezání kmenů opět průjezdná.

Před namrzáním vozovek silničáři varují také v neděli zejména na Brněnsku, Vyškovsku a Blanensku. Silnice na Blanensku jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. S problémy musejí řidiči počítat na silnicích druhé a třetí třídy, ale také na hlavním tahu z Brna na Svitavy.

Zákaz vstupu do rekreační zóny Suchý

Hasiči v neděli vyhlásili zákaz vstupu do rekreační oblasti Suchý na Blanensku. Důvodem jsou vyvrácené stromy. „Hrozí jejich pád, oblast má asi 27 hektarů,“ vysvětlil mluvčí jihomoravských hasičů David Jirouš.

Rekreační oblast Suchý na Blanensku se nachází mezi Velenovem a obcí Suchý. Hasiči zákaz vstupu vyhlásili se souhlasem starostů obou vesnic. „Je tam asi padesát vyvrácených stromů a hrozí jejich pád," dodal Jirouš s tím, že zákaz potrvá do pondělního poledne.

Fotogalerie
5 fotografií