Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zeman píše Putinovi o „upřímném potěšení“ a zve ho do Prahy. Gratulaci zaslal i do Číny

Autor: ČTK, ivm - 
19. března 2018
21:45

Prezident Miloš Zeman v neděli pogratuloval čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi ke znovuzvolení, v pondělí tak učinil v případě ruského prezidenta Vladimira Putina. Se Si Ťin-pchingem by se Zeman rád znovu osobně setkal. Putina by pak rád přivítal v České republice.

Ve své gratulaci Vladimirovi Putinovi Zeman uvedl, že úspěch ruského prezidenta ve volbách čekal. „Nebudu skrývat, že jsem Vaše opětovné zvolení očekával a není pro mě tudíž překvapením. Vaše přesvědčivé vítězství svědčí o tom, že drtivá většina Rusů preferuje stabilitu, předvídatelnost a perspektivnost, které ztělesňujete,“ napsal český prezident.

Putinovi píše o stereotypech i obyčejných lidech

Zeman upozornil na to, že Rusko je pro Česko významným partnerem v „široké škále oblastí“. A to nejen na úrovni oficiálních jednání. „Rozvíjejí se jak oficiální kontakty na mnoha úrovních, tak ekonomická a hospodářská spolupráce. Velký potenciál stále skýtají i nepolitické vztahy mezi tzv. ′obyčejnými lidmi′,“ napsal Zeman Putinovi. Podobné vztahy prý slouží především k vzájemnému poznávání a odbourávání stereotypů, které jsou v obou zemích nadále přítomné.

„Bude mi proto upřímným potěšením pokračovat i v dalších letech v přátelských, otevřených a produktivních osobních kontaktech. Těším se, že Vám budu moci oplatit Vaši pohostinnost během mé loňské návštěvy Ruska a přivítat Vás v České republice,“ dodal Zeman.

Gratuloval i do Číny. Tam Hradu potvrdili vyšetřování poradce

I v případě předchozí gratulace byla přitom situace podobná. Zeman doufá, že se vztahy mezi Českem a Čínskou lidovou republikou budou i v následujících letech dále prohlubovat. Text gratulačního telegrafu v pondělí Hrad poskytl médiím.

Fotogalerie Inaugurace prezidenta Miloše Zemana 212 fotografií

Česko-čínské vztahy se podle Zemana v posledních letech prohloubily a zintenzivnily. „Věřím, že i v následujících letech bude tento pozitivní vývoj pokračovat,“ uvedl Zeman.

Dodal, že strategické partnerství obou zemí již přináší konkrétní výsledky. „Oceňuji úspěchy v mnoha oblastech naší spolupráce a věřím, že i u dalších našich společných projektů ekonomického charakteru dojde k jejich naplnění,“ napsal český prezident.

Zeman si váží osobního přátelství se Si Ťin-pchingem, navázaného při vzájemných setkáních. „Pevně doufám, že i v průběhu našich druhých volebních období se nám podaří osobně se setkat,“ uvedl Zeman.

Prezident Si Ťin-pching byl zvolen na další pětileté volební období v sobotu. Plenární zasedání čínského parlamentu nedávno schválilo změnu ústavy, z níž bude vyškrtnuta klauzule omezující výkon funkce prezidenta na deset let.

Video  Podívejte se na 48 hodin čínského prezidenta v Česku ve 3 minutách  - Jan Jedlička, Zuzana Štíchová, Blesk TV
Video se připravuje ...

Zeman patří k nejvýznamnějším propagátorům prohlubování česko-čínských vztahů. Jedním z prezidentových poradců je šéf čínské společnosti CEFC Jie Ťien-ming. Podle některých médií byl ale šéf CEFC zatčen v polovině února kvůli podezření z ekonomické kriminality.

CEFC ani čínské úřady dosud zatčení oficiálně nepotvrdily. Minulý týden byl v Číně i Zemanův kancléř Vratislav Mynář, poradce Martin Nejedlý a zástupce CEFC Jaroslav Tvrdík, aby informace o zadržení šéfa CEFC ověřili. Hrad dnes po jejich cestě potvrdil, že je Zemanův čínský poradce vyšetřován.

Antonin Blaha ( 20. března 2018 21:49 )

 Prosim nebylo by dobre snazit se udrzovat dobre mezinarodni a obchodni vztahy se vsemi ?A jen tak mimochodem muze mi nekdo bez urazek a nadavek rict jediny pripad kdy nam jako zemi tzv.Zapad pomohl?Velmi se zajimam o historii a bohuzel nenasel jsem jediny pripad.Dekuji za odpoved

vraba ( 20. března 2018 09:25 )

ať žije putinllll

kombucha ( 20. března 2018 08:00 )

nemáte na něj někdo adresu?taky bych mu ráda napsala

asijo ( 20. března 2018 03:16 )

Tebe taky lékaři vyšetřují a stále běháš po svobodě.

deratizater ( 20. března 2018 00:43 )

Rusofobní psychopati budou zase plivat na vynikajicího diplomata Zemana jedovaté slinty který dělá užitečnou práci pro mír ve světě .Jen hlupák by chtěl vše řešit podrazy,sankcemi , nenávistí a válkou a co jich je.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa