„Sousedovi padl kmen na střechu chaty, na nic jsme nečekali, sedli do auta a odjeli domů,“ svěřili se manželé Davidovi. Rodina z Boskovic patřila mezi šestici chatařů a chalupářů, kteří si do rekreační oblasti vyjeli na předjarní úklid.

„Nám se naštěstí větve vyhnuly, jedna ale přistála na verandě sousedů z Brna. Ti ale na chatě naštěstí nebyli,“ řekla Blesku paní Petra.

Hasiči pro jistotu celou chatovou oblast evakuovali a uzavřeli. Kvůli zimě a větru naštěstí o víkendu příliš lidí na své chaty nevyjelo. „To nám usnadnilo práci. Spolu s policisty jsme obešli chaty a vyzvali lidi, ať odjedou. Nebylo v nich bezpečno,“ řekl hasič David Jirouš s tím, že domů muselo rychle odjet šest lidí. Dalších osm rekreantů předčasně odcestovalo z místního penzionu.

V chatové kolonii padlo k zemi několik desítek stromů. Policie obehnala příjezdové cesty páskami. Plošný zákaz vstupu platí do dnešního odpoledne, kdy se na radnici sešel krizový štáb. Projednával rychlé odtěžení polámaných stromů.

Žádnou paniku, vzkazuje starosta

Mezi Suchým a Velenovem je v lese a u rybníka 340 chat a rekreačních domků. Poškození se týká osmi z nich. „Společně s lesníky a hasiči děláme vše pro to, aby se lidé už na Velikonoce mohli přijet rekreovat bez jakéhokoliv omezení,“ uklidňuje chalupáře i veřejnost starosta Suchého Jakub Hlubinka (26, SNK). Zároveň vyzval veřejnost, aby do oblasti zatím zbytečně nejezdila. Úřady mají situaci pod kontrolou, s chalupáři jsou ve spojení. Prioritou bude likvidace polomů u chat i v lesích.

První jarní den je mrazivý

Sice to venku tak nevypadá, ale v úterý přesně v 17 hodin a 15 minut začíná první jarní den. V Česku přitom padají mrazivé rekordy. Největší zima byla v pondělí ráno na krkonošské Luční boudě a v Jeseníkách na Šeráku. Teploměry tam ukazovaly shodně -16,9 stupňů. Mírného oteplení se dočkáme až od čtvrtka. O víkendu se můžeme těšit dokonce i na sluníčko a až 10 stupňů. V noci a brzy ráno však budou dál řádit mrazíky. Pravé jarní počasí přijde až po Velikonocích.

VIDEO: Vichr v pražských Letňanech před časem také ukázal, co umí. Vzduchem létaly předměty, silné nápory zbořily hrazení na stavbě.

Video
Video se připravuje ...

Vichr v pražských Letňanech – vzduchem létají předměty, silné nápory zbořily hrazení na stavbě. Jan Hanzlík - Blesk.cz

Fotogalerie
9 fotografií