Na přelomu února a března se český hasič Jiří Kubeš zúčastnil mezinárodního cvičení pro boj v arktických podmínkách. Jde o jeden z celé řady programů, které jsou určené pro velitele takzvaných USAR modulů (z anglického „urban search and rescue“, vyhledávací a záchranný odřad – pozn. red.). Většina podobných výcviků spočívá ve větší míře teorie a získávání informací, v tomto případě se však účastníci cvičení na téměř tři dny ocitli v extrémních podmínkách.

Finská zima 800 kilometrů severně od Helsinek za severním polárním kruhem je pro takové cvičení ideální. Účastníci se po dobu téměř tří dnů pohybovali ve venkovních teplotách v rozmezí od -6 do -20 stupňů Celsia, učili se správně pohybovat, přenocovat, dodržovat pitný a stravovací režim a mnoho dalšího.

Nocleh měl mnoho podob - teploty padaly až ke dvacetistupňovým mrazům.
Autor: HZS Praha

„Je to prakticky úkon za úkonem. Neustále jíte nebo pijete. Nesmíte se zpotit, což by byla zásadní chyba. Musíte zůstat za každou cenu v suchu. Zimu jsem zvládal docela v pohodě, ale člověk v takových situacích opravdu pozná sám sebe, jak reaguje v mezních situacích. Kvůli neustálým mrazům jste jakoby otupělí, střídá se vám nálada třeba podle toho, jestli jste se právě najedli a podobně,“ popsal nevšední zážitek Jiří Kubeš.

Když už si účastníci kurzu mysleli, že se všechno blíží ke konci, přišla „třešnička na dortu“. U vysekané díry v ledu si totiž všichni postupně vyzkoušeli, jaké je propadnout se do ledového jezera – nikoliv však v neoprenu, ale v promokavém oblečení. Následoval dvousetmetrový útěk do lesa, kde bylo nutné převléknout se do suchého.

Jelikož se podobné kurzy nabízejí také civilně v rámci zážitkové turistiky, Jiří Kubeš všem doporučuje pečlivé zvážení takového kroku. „Kdo nemá rád zimu, určitě to nebude nic pro něj,“ dodal s úsměvem hasič.

Fotogalerie
33 fotografií