Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Ničivý požár domu v Ústí nad Labem: Několik dětí bylo zraněno, hasiči obyvatele zachraňovali ze střechy

Autor: ČTK - 
22. března 2018
07:51

Dvě desítky zraněných si vyžádal čtvrteční ranní požár bytového domu v ústecké čtvrti Předlice. Většina z nich se nadýchala kouře. Dvě děti jsou ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče v ústecké Masarykově nemocnici. Hořet začalo kolem 6:00, hasiči dostali oheň pod kontrolu asi po 40 minutách.

Ohnisko požáru bylo zřejmě ve druhém patře menšího třípatrového domu v Hrbovické ulici. Na oheň podle policejní mluvčí Veroniky Hyšplerové upozornil před půl sedmou projíždějící řidič. "Bylo evakuováno 18 lidí, z toho většina dětí," uvedla Hyšplerová.

Záchranná služba podle mluvčího Prokopa Voleníka převezla do nemocnic v Ústí nad Labem, Teplicích a Děčíně 20 zraněných. "Šlo především o nadýchání zplodinami jak v lehké, tak těžké formě. Dvě děti se nadýchaly těžce a byly převezeny na jednotku intenzivní péče Masarykovy nemocnice," doplnil Voleník.

Podle operačního důstojníka krajských hasičů na místě zasahovalo pět jednotek, oheň dostaly pod kontrolu asi po 40 minutách. Příčinu požáru teď budou zjišťovat vyšetřovatelé.

Podle katastru nemovitostí patří dům společnosti z Prahy. Majitel se podle místostarosty centrálního městského obvodu Karla Kariky o obyvatele postará. "Sehnali jsme ubytování, ale nebude potřeba. Majitel objektu, který vyhořel, poskytne lidem ubytování v jiném domě, který tady nedaleko také vlastní," uvedl Karika. Podle informací, které má od správce domu, neměla minimálně část lidí v domě vůbec být. "Lidé, kteří byli převezeni do nemocnic, tady nebyli hlášeni a podle správce v domě být vůbec neměli. Dům se připravuje k opravě," doplnil Karika.

Kvůli zásahu záchranných složek je Hrbovická ulice v okolí požáru uzavřena, bylo odpojeno i trolejbusové vedení.

Předlice jsou považovány za sociálně vyloučenou lokalitu. Většina zdejších domů prošla před lety privatizací, řada z nich měnila majitele opakovaně.

Doporučujeme
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání