K místu havárie mezi Ostopovicemi a Bosonohami letěl pět minut před polednem vrtulník záchranářů, na místě zasahovalo i pět sanitek, hasiči a policisté.

Podle hasičů vrazil jeden kamion do druhého a do něj vzápětí narazil ještě autobus. Hasiči vyprošťovali řidiče autobusu. „Měl těžká zranění, vrtulník jej přepravil do nemocnice,“ uvedla mluvčí záchranky Michaela Bothová. Lékaři ošetřili ještě šest cizinců z autobusu, šlo o tři středně těžká a tři lehčí poranění.

„Zranil se i řidič jednoho z kamionů. Po ošetření ale odmítl transport do nemocnice,“ dodala Bothová.

Dálnici v místě havárie ve směru na Brno, Ostravu a Slovensko policie uzavřela. Téměř čtyři hodiny byl částečně neprůjezdný i levý jízdní pruh v opačném směru na Prahu. Doprava byla zprovozněna až o 18. hodině.

Uzávěra byla u Kývalky

Hlavní dopravní tepna na Brno byla uzavřena od exitu Kývalka na 182. kilometru. V okolí Brna se tvořily několikakilometrové kolony. Policie řidiče vyzvala, aby sjeli pokud možno na objízdné trasy a řídili se pokyny dopraváků.

Havarovaný autobus patří pražské společnosti H+S Bussi. Dispečer společnosti neměl tři hodiny po havárii k dispozici žádné informace. „Nezlobte se, nic k tomu ještě nevíme. Nemůžeme se proto k nehodě nijak vyjádřit,“ řekl Blesku dispečer firmy.

Zájezdový autobus se podle všeho stal účastníkem řetězové nehody. Narazil do maďarského kamionu převážejícího žampiony, ten předtím vrazil do tahače s návěsem s osobními auty.

Havárie na dálnici zablokovala a zpomalila dopravu i v obcích okolo Brna. Autobusy jezdily objízdnými trasami. „Linky, které jedou z Brna do Rosic a Tetčic, odkláníme přes Troubsko a Bosonohy,“ hlásil odpoledne ředitel společnosti Kordis Jiří Horský.

Původní trasa přes Popůvky byla téměř neprůjezdná. Linkové autobusy odvážející lidi z práce nabíraly asi čtvrthodinové zpoždění. Na cestách v okolí dálnice, kterými řidiči místo nehody objížděli, se tvořily dlouhé kolony. Řidiči v nich stáli či popojížděli celé hodiny.

Objízdná trasa v Bosonohách, vedoucí po bývalé trati motocyklové Velké ceny, byla také ucpaná. Havárie zpomalila i MHD v Brně.  „Linky, které projížděly jihozápadem Brna, nabíraly zpoždění více než dvacet minut,“ řekla mluvčí dopravního podniku Barbora Doležalová. Doprava vpodvečer ještě zhoustla, odpolední špička totiž začala v Brně kolem 16.00. Po osmnácté hodině se naštěstí provoz na dálnici u Brna vrátil do normálu.

VIDEO: Palubní kamera z auta na D1: Takhle viděli řidiči hromadnou lednovou nehodu, byli bezmocní.

Video
Video se připravuje ...

Palubní kamera z auta na D1: Takhle viděli řidiči hromadnou nehodu, byli bezmocní TV Prima