V Rájci – Jestřebí je Tomáš považován žáky celé školy za hrdinu. Když si šel pro pamětní plaketu policejního ředitele Jihomoravského kraje, žáci mu několik minut bouřlivě aplaudovali. Sám svůj čin ale hodnotí, jako kdyby šel jen nakoupit... „Když se pod ní prolomil led, pomohl jsem jí z vody a šel jsem pryč,“ řekl před novináři.

Ve skutečnosti byla situace o poznání dramatičtější. Dvě kamarádky se procházely kolem rybníka, když jednu napadlo vyzkoušet led. Ten ale nebyl tak silný, jak si dívka myslela. „Když byla asi 20 metrů od břehu, prolomil se pod ní a skončila po krk ve vodě,“ uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Školačka se křečovitě držela okraje ledu bez naděje, že by se z vody sama dokázala dostat. Když to uviděl Tomáš, neváhal ani chvilku. „Doplazil se na okraj prolomeného ledu a dívku vytáhl z vody. Pak se společně doplazili až na břeh. Záchranáři tak už nemuseli zasahovat. Shodli se na tom, že Tomáš dívce zachránil život,“ dodal Malášek.

Policejní ředitel Jihomoravského kraje Leoš Tržil výkon žáka 8. B ocenil plaketou krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje za obětavý přístup při záchraně lidského života. „Tomáš projevil velkou odvahu a ukázal mnoha dospělým, jak se mají v obdobné situaci chovat,“ poděkoval chlapci Tržil.

Fotogalerie
5 fotografií