„Horní úsek určitě dva tři dny nepojede. Je tam silný vítr. Předpokládáme, že úsek na Růžovou bychom měli udržet v provozu, i když i tam fouká,“ řekl dnes ráno Martinec. Podle něho na české nejvyšší hoře dosahuje vítr v nárazech až 90 kilometrů v hodině. Lanovka na Sněžku může být v provozu do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině.

Lanovku na Sněžku tvoří dva úseky, Pec pod Sněžkou - Růžová hora a Růžová hora - Sněžka. Celková délka lanové dráhy je asi 3,5 kilometru. Z hlediska převýšení a počasí jde v ČR o nejextrémnější kabinovou lanovku. Převýšení lanové dráhy z dolní stanice v Peci do horní stanice na Sněžce je přes 700 metrů. První úsek má převýšení asi 510 metrů a druhý 260 metrů. Na dolním úseku vozí cestující 16 kabin, na horním 18.

V Krkonoších platí stále druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. Podle hlášení horské služby na hřebenech Krkonoš je 100 až 120 centimetrů sněhu. V lavinových lokalitách se mohou vyskytnout laviny malých až středních rozměrů.

Fotogalerie
5 fotografií

Video
Video se připravuje ...

Počasí na víkend: Na Velikonoce zaprší, ale pak už se zahřejeme Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený