Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Muslimky nosí šátky už ve školkách. Rakousko chystá zákaz

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
5. dubna 2018
15:55

Rakouská vláda chce zakázat nošení šátků malým dívkám ve školkách a základních školách. Příslušný ústavní zákon má být vypracován do začátku letních školních prázdnin, informovala agentura APA. Rakouský kancléř Sebastian Kurz z lidové strany (ÖVP) doufá, že návrh podpoří i opoziční sociální demokraté (SPÖ). Proti záměru koalice lidovců a pravicově populistických svobodných (FPÖ) se ohradila Islámská náboženská obec v Rakousku (IGGiÖ).

Zákaz šátků má být obsažen v „zákonu na ochranu dětí“, který mají společně vypracovat ministr školství Heinz Fassmann, ministryně pro záležitosti žen Juliane Bognerová-Straussová (oba ÖVP) a ministryně zahraničí a integrace Karin Kneisslová (FPÖ).

Šátek je nutný až od puberty

Vláda chce dát normou najevo, že Rakousko je sekulární stát, zdůvodnil iniciativu Fassmann, který chce rovněž nechat vypracovat příslušný právní posudek. Z náboženských důvodů je podle něj šátek na hlavu nutný až od puberty.

„Naším cílem je čelit jakémukoli vytváření paralelních společností v Rakousku,“ řekl Kurz veřejnoprávní televizi ORF. „K tomu samozřejmě patří i dívky nosící šátek ve školkách nebo základních školách,“ dodal kancléř, podle něhož jde zejména v islámských školkách o stále častější jev.

„Můžu říct, že zahalování už od školky se stalo fenoménem. Ještě před několika lety byste na zahalené dívky v rakouských muslimských školkách nenarazili,“ uvedl Kurz. Původně plánovali zákaz ve školkách a základních školách vztáhnout i na učitelky, od toho nakonec ale ustoupili.

„Integrační balíček“

Vicekancléř a šéf FPÖ Heinz-Christian Strache za návrhem nevidí náboženskou debatu. Spíš jde podle něj o zrovnoprávnění a „integrační opatření“. Malé dívky podle něj musí mít ve svém vývoji svobodu a kromě toho je třeba něco podniknout proti politickému islámu.

Opozice je ochotna jednat o podpoře ústavního zákona, který je třeba v parlamentu schválit dvoutřetinovou většinou. Exkancléř a předseda SPÖ Christian Kern však po vládě požaduje komplexní „integrační balíček“ a upuštění od krácení prostředků na integrační opatření.

Rakouská muslimská obec se na mimořádném jednání svého předsednictva „ve vší rozhodnosti“ vyslovila proti plánovanému opatření. Vládu obvinila z populistické politiky a varovala před přiživováním „nepřátelské představy o islámu“.

V Rakousku platí zákaz burek a nikábů

Rakouský parlament už loni v květnu hlasy zákonodárců tehdejší koalice SPÖ a ÖVP schválil zákaz zahalování celé tváře na veřejnosti. Opatření, které vstoupilo v platnost v říjnu, bylo součástí „integračního balíčku“, který také konkretizovalo způsob začleňování žadatelů o azyl do rakouské společnosti a ztěžovalo agitaci ve prospěch šíření radikálních myšlenek.

Opatření směřuje především proti nošení burek a nikábů, tedy oděvů, které muslimským ženám zakrývají celé tělo a ponechávají jen mřížku nebo úzký průhled pro oči. Na hidžáb se zákaz nevztahuje.

Video  Hidžáb do školy nepatří? Studentce přišla k soudu fandit žena v šátku.  - Blesk / Zuzana Štíchová, Marcel Mihalik
Video se připravuje ...