Kromě klíčové křižovatky Jugoslávská–Merhautova–Vranovská současně uzavřelo Brno i část Koliště, Francouzskou ulici, křižovatku Karlovy a Provazníkovy ulice, Valchařskou, Plotní a část Údolní ulice.

Cesta z okrajových sídlišť do centra trvá ve špičce i hodinu. Objízdné trasy jsou ucpané, řada autobusových a tramvajových linek jezdí po náhradních trasách. Jízdní řády ve špičkách přestaly reálně existovat. Dopravní uzavírky v Brně nikdo účinně nekoordinuje.

Policie: Nesjíždějte z dálnice do Brna

Policie zároveň poprvé v historii varovala přespolní řidiče, ať raději do Brna vůbec nezajíždí. Mnozí z nich se totiž snaží přes město prokličkovat při drobných nehodách na dálnici. Sami se však octnou v pasti.

„Jakákoliv, byť drobná nehoda na dálnici v úsecích s omezením způsobuje delší kolony. Řidiči se je mnohdy snaží objet přes Brno. Bohužel, město s vlastními uzavírkami nemůže tento nápor pojmout a doprava zde kolabuje,“ řekl policista Pavel Šváb.

Ve výsledku je pak cesta přes Brno ještě mnohem horší než po dálnici. „Řidičům tuto variantu nedoporučujeme,“ zdůraznil Šváb s tím, že v případě nehod na dálnici policisté vynakládají maximální úsilí pro opětovné zprovoznění daného úseku.

Víkend: Obří veletrhy, fotbal

Již tak kritická situace se může ještě zhoršit o víkendu, kdy do Brna zamíří desítky tisíc návštěvníků největších středoevropských veletrhů Techagro. Pořadatelé očekávají v neděli 40 až 50 000 návštěvníků. „Pokud se chystáte veletrhy navštívit, použijte hromadnou dopravu,“ vzkázala veřejnosti mluvčí BVV Dita Brančíková.

Víkendový zmatek ve městě pak podle strážníků může ještě více umocnit fotbalové utkání Zbrojovky se Slavií. Zápas vyhodnotila policie kvůli nevraživosti fandů obou táborů za rizikový.

Video: Dopravní situace v Brně je jen pro otrlé řidiče

Video
Video se připravuje ...

V Brně se zbláznily semafory. Čtenář Blesk.cz

Fotogalerie
9 fotografií