Průměrná noční teplota v nižších a středních polohách Čech byla dnes v noci 1,5 stupně. Na Moravě a ve Slezsku se teploty pohybovaly kolem 10,3 °C. Příčinou tak velkého rozdílu byl podle meteorologů vítr. „Zatímco na Moravě foukal mírný vítr jižních směrů, v Čechách většinou panovalo bezvětří a vytvořila se výrazná teplotní inverze,“ vysvětluje Jana Hujslová z ČHMÚ.

Pod bod mrazu klesla v noci teplota na pětině měřicích stanic. Vůbec nejchladněji bylo v Rolavě na Karlovarsku, kde rtuť teploměru klesla až na -5,6 °C. Do mrazivého rána se ale probudili třeba i obyvatelé Plzně, kde byly minus dva stupně. Jen o jednu desetinu stupně tepleji bylo v Dobřichovicích nebo Doksanech.

Video
Video se připravuje ...

Nevinné jarní slunce? Omyl. Víme, kdy během dne nejvíc škodí UV záření Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Na východě země se naopak noční minima pohybovala kolem 13 stupňů. Nejtepleji bylo v Lučině a Mořkově v Moravskoslezském kraji, kde teplota neklesla pod 15,3 °C. „Na 21 procentech stanic, které měří alespoň 30 let, byl dokonce překonán dosavadní rekord nejvyšší minimální teploty pro 9. duben,“ uvedla Hujslová. V Moravskoslezském a Zlínském kraji rekord padl na většině stanic, na některých i o pět stupňů, dodala meteoroložka.

Fotogalerie
8 fotografií