Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Česku stoupá úmrtnost miminek a počet předčasně narozených: I kvůli stresu matek

Autor: ula - 
10. dubna 2018
21:10

Česko patří mezi země s nízkou kojeneckou úmrtností. Přesto v posledních letech roste počet miminek, které zemřou do jednoho roku od narození. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky (UZIS) přibývá také předčasně narozených dětí. Podle lékařů je na vině hlavně dnešní uspěchaná doba a vysoký, nebo naopak i nízký věk rodiček.

Málo plodné Česko?

Podle průzkumů počet narozených dětí kopíruje počet žen v plodném věku. A úhrnná plodnost v Česku významně narůstá. V roce 2016 dosahovala 1,63 narozeného dítěte jedné ženě, přesto ale stále leží hluboko pod hranicí prosté reprodukce 2,1 narozeného dítěte jedné ženě, uvádí výzkum.

Hodnotou úhrnné plodnosti se Česká republika řadí mezi země s nejnižší plodností, společně s některými zeměmi jihovýchodní, jižní a střední Evropy (Bosna a Hercegovina, Moldávie, Portugalsko, Kypr, Španělsko, Řecko, Itálie, Slovensko, Chorvatsko, Malta a Srbsko). Podobně nízké hodnoty úhrnné plodnosti mají i některé ekonomicky vyspělé země jako Rakousko, Německo, Švýcarsko nebo Slovinsko. Nejvyšší úhrnnou plodnost mají dlouhodobě země západní Evropy (Francie, Irsko, Spojené království) a severní Evropy, jako je Švédsko, Island, Norsko či Dánsko.

Kojenecká úmrtnost mírně stoupá

Trend byl až donedávna jednoznačný. Prakticky ve všech ukazatelích české porodnictví díky skvělým lékařům a zdravotním sestrám každý rok zvyšovalo svou, ve srovnání se světem, už tak výbornou úroveň. Novorozenecká i kojenecká úmrtnost klesala, ubývalo i porodů mrtvých dětí. Z dat za rok 2016, která zpracovali výzkumníci UZIS, však vyplývá, že pozitivní trend už nepokračuje. Výsledky se mírně zhoršily. Nejméně novorozeňat zemřelo v roce 2014, bylo to v průměru 2,3 dítěte na tisíc narozených. V roce 2016 to už bylo 2,8. Celkově však u nás kojenecká úmrtnost dosahuje velmi nízkých hodnot.

A na co novorozenci umírají? Nejčastěji na dýchací potíže, problémy spojené s porodní váhou, krvácení nebo mají vrozené vady.

Jsme na tom lépe než Rumunsko

Zeměmi s velmi nízkou kojeneckou úmrtností, ke kterým se Česká republika řadí, jsou dlouhodobě Slovinsko a země severní Evropy (Finsko, Island, Norsko a Švédsko). Naopak vysoké hodnoty kojenecké úmrtnosti mají Rumunsko, Albánie a Bulharsko. Světově se Česká republika řadí mezi země s nejnižší kojeneckou úmrtností.

Stres a nízký i vyšší věk rodiček

Zhruba od poloviny devadesátých let se zvyšuje podíl dětí narozených s nízkou porodní váhou a dětí, co se rodí předčasně. Co je příčinou? „Kauzální příčina není dosud plně objasněna, je však známa celá řada rizikových faktorů spontánního předčasného porodu, např. věk pod 18 a nad 40 let, špatná výživa, kouření, nízký socioekonomický stav těhotné, stres, infekce urogenitálního traktu, v neposlední řadě vrozené vady dělohy a nedostatečnost děložního hrdla,“ řekla pro Blesk Zprávy Věra Pavlů, lékařka hořovické porodnice U Sluneční brány.

„Mezi ovlivnitelné rizikové faktory patří především kouření, zneužívání drog, krátký interval mezi porody, chybějící prenatální péče, anémie a další,“ dodal Filip Brož z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. 

Dobrá zpráva je, že česká medicína je již na takové úrovni, že se často podaří  zachránit děti narozené ve 26. týdnu těhotenství nebo i dříve. Šanci tak mají díky poporodní péči i děti, které po porodu váží méně než jeden kilogram.

 

Anabel711 ( 3. června 2018 23:49 )

 Anebo za to může současné drastické očkování....

Antonin Blaha ( 11. dubna 2018 07:45 )

 Bezte do hospod a restauraci a uvidite jak jsou damy stresovane😂😂😂

majojo ( 10. dubna 2018 23:34 )

No Slované to vyrovnávat těžko budou. To budeme ještě koukat, co budou rodilí Češi za směsku.

majojo ( 10. dubna 2018 23:27 )

V péči o novorozence jsme byli špička. Inu, horší se to, jako všechno. Zas to bude jen pro některé.

kamii ( 10. dubna 2018 22:37 )

Jaký stres ? Takové podmínky nikdo nikdy neměl. Objeví dva proužky na testu a 99% ženských odchází z práce a jsou doma. Vše nakoupíte všude, žádné fronty a podpůltové zboží. Chodí na různé předporodní kuzy....Rodí čím dál ve vyším věku, takže už předpokládám mají vyřešené bydlení a pod. Pak na porodním sále řeknou, že mají fobii z porodních bolestí a jdou na císař.

Zobrazit celou diskusi