Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vyvrácené stromy a nadílka krup: Českem se přehnaly první jarní bouře

Autor: ČTK, nkov - 
13. dubna 2018
17:32

Velkou částí Česka se v pátek přehnaly bouřky. Odpoledne přešly přes téměř celou Vysočinu – během nich dosáhly srážkové úhrny za krátkou dobu pět až 15 litrů na metr čtvereční, lokálně se vyskytovaly menší kroupy. ČTK to sdělil Peter Hruška z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu. Bouřka na některých místech republiky dokonce přerušila nebo zkomplikovala provoz na železnici. V Královéhradeckém kraji vítr lámal stromy, hasiči měli 70 výjezdů

Silný nárazový vítr na Vysočině vyvracel stromy. Podle webu krajských hasičů vyjížděli jen do 17:00 kvůli spadlému stromu na víc než 20 míst.

První strom ze silnice odstraňovali už v 15:08 v obci Bělá na Pelhřimovsku. Nejčastěji ale zasahovali na Jihlavsku nebo přímo v krajském městě.

Nejsilnější nárazy větru meteorologové zaznamenali na stanici v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku, kde naměřili vítr v nárazech 100 kilometrů za hodinu.

Bouřka ve středních Čechách zastavila železnici

Vlaky nejezdí mezi Mšenem na Mělnicku a Skalskem na Mladoboleslavsku, problémy jsou také na Kolínsku a v Dobroníně na Vysočině, řekla ČTK mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřina Šubová.

Mezi Mšenem a Skalskem byl před 16:00 přerušen provoz kvůli stromu spadlému na koleje. Větší komplikace jsou ale podle Šubové mezi Velimí a Kolínem, kde je hlášena porucha zabezpečovacího zařízení.

Jezdí se tam takzvaně mezistaničně, v jednom okamžiku může být na trati pouze jeden vlak. „Cestující musejí počítat s výrazným zpožděním,“ upozornila mluvčí.

Stejná situace je podle ní v Dobroníně na trati Havlíčkův Brod – Jihlava. „Přes Dobronín se kvůli poruše zabezpečovacího zařízení vůbec nedá jezdit,“ dodala mluvčí.

V Královéhradeckém kraji měli hasiči 70 výjezdů

Hasiči v Královéhradeckém kraji zasahovali po odpolední bouřce a silném větru u 70 událostí. Nejčastěji pomáhali s likvidací popadaných stromů na komunikace nebo při zajištění uvolněných střech. Nejvíce práce měli hasiči na Náchodsku a Hradecku. Všechny případy se obešly bez zranění. Oznámila to dnes sdělila mluvčí hradeckých hasičů Martina Götzová.


„Mezi dnešní 17:00 a 22:00 zasahovali hasiči na území Královéhradeckého kraje u sedmdesátky případů. Z toho byly téměř dvě třetiny nahlášeny do 18:00,“ uvedla mluvčí. Asi třicítka výjezdů byla hlášena na Náchodsku, na Hradecku vyjížděli hasiči asi k dvaceti událostem a na Rychnovsku k patnácti, dodala.


Například v Hradci Králové likvidovali hasiči v ulici K Sokolovně spadlý strom, který při pádu poškodil jedno vozidlo. Práci měla hradecká jednotka také přímo v centru města na ulici Československé armády. Zde upevňovala na jedné z budov část střechy, která hrozila pádem. Zlomená borovice pak blokovala silnici I/35 ve směru z Hradce Králové na Býšť.


Na Náchodsku odstraňovali hasiči z Jaroměře strom, který se opíral o rodinný dům v obci Nový Ples. V Teplicích nad Metují v části Javor pak zasahovaly tři jednotky u stržené střechy na rodinném domě.

jasnovidec01 ( 13. dubna 2018 19:21 )

Fotka č.1 je jen lustrační !!!proč blesk straší lidi a to jen pro těch pár krup ?

lalia ( 13. dubna 2018 19:13 )

Smutné pro postižené.Taková je příroda.Nemáme na ni.Postižených bouří je mě líto.

Zobrazit celou diskusi