Kdyby Miloslav neměl v mobilu foťák, tak by jeho příběh patřil do kategorie rybářských bajek. „Bylo hezky a menší kapříci slušně brali. Po jednom záběru jsem zasekl prut a na udici ucítil odpor. Rybu jsem vytahoval ke břehu, kde čekal zeť s podběrákem,“ popsal rybář.

Ryba na udici příliš nebojovala a Miloslavovi bylo jasné, že nejde o kapitální úlovek. „Zeťák začal mluvit něco o žábě, ale já jsem v zápalu boje jeho poznámku neregistroval. V dubnu je žab plno u každé vody. Až později jsem si všiml, že kaprovi na hlavě sedí žabák,“ uvedl Miloslav.

Podle rybáře měla žába přední nohy vpáčené do očí nebohé ryby. „Dvojici jsme oddělili, ale kapřík byl slepý. Vrátili jsme jej zpět do vody, kde se ztratil v hlubinách. Buď přežije, nebo se stane potravou pro dravce,“ dodal Miloslav.

Odborníci: Je to kuriozita

„Podle fotografie lze říci, že jde o kuriozitu. Lze jen těžko zjistit, jak se žabí nohy mohly vpáčit do očnic ryby. Slepý kapr má v přírodě šanci na přežití, zejména v rybnících, kde jsou ryby přikrmovány. Nutno ale podotknout, že každá handicapovaná ryba je terčem predátorů,“ řekla MVDr. Eliška Zusková, Ph.D., z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Měl se za co chytit

Možnost, že by žabák vypíchl kaprovi oči, je podle zooložky Romany Anděrové téměř vyloučená. Žába se nepřichytí nadlouho a ryby mají bulvy hodně tvrdé. Navíc žáby na předních nohách drápky ani nemají, mají jen menší na zadních. „Spíš to vypadá, že kapra o oči připravila nějaká choroba nebo infekce, žába se pak za důlky náhodou zachytila a dobře se jí drželo,“ míní odbornice.

Němá samice

Jednatel Územního výboru Českého rybářského svazu v Ostravě Přemysl Jaroň si myslí, že si žabák mohl splést kapra se samičkou. „V této době se žáby páří. Prsty na nohou používají k zachycení na samici. Dle mého názoru je možné, že při třecím reflexu se žabák vzepřel do očnic kapra a už tak zůstali,“ nadnesl možnost Jaroň.

VIDEO: Rybářům hrozí brutální zdražení povolenek.

Fotogalerie
9 fotografií