Na smíchovské náplavce se do čtvrtka nacházejí pražské hasičské jednotky, které v rámci výcviku pracují s velkokapacitním a velkoobjemovým čerpadlem. Jde o nezbytnou výbavu, která zasahujícím jednotkám pomáhá v případě velké vody nebo naopak v okamžicích, kdy jí mají nedostatek.

„Zřídili jsme zde dvě stanoviště. Velkoobjemové čerpadlo se používá v případě povodní, s jeho nasazením se vždy počítá spíš dlouhodobě. Dokáže přečerpat až 30 tisíc litrů vody za minutu, většinou se ale pohybujeme zhruba na 24 tisících. Využívá se zejména k odčerpávání velkých lagun,“ vysvětlil pražský hasič Michal Friedrich, podle kterého není možné obrazně přiblížit, za jak dlouho tímto strojem dokážou odčerpat vodu ze zatopené pražské ulice. „Záleží to na spoustě okolních faktorů,“ uvedl Friedrich.

Druhý stroj, se kterým se v těchto dnech hasiči učí, je velkokapacitní čerpadlo pro dálkovou dopravu hasební vody v případě, že jí je na místě nedostatek. Touto výbavou disponují také další kraje České republiky, v případě potřeby je tedy možné do Prahy povolat další podobná čerpadla.

„Velkokapacitní čerpadlo v pražských podmínkách ještě nasazeno nebylo, máme ho od roku 2017. To velkoobjemové už nasazeno bylo, dostalo se do akce prakticky na všech povodních od roku 2002,“ dodal Michal Friedrich.

Fotogalerie
17 fotografií