Není to pyl z rozkvétajících stromů, ale saharský píseček! Dostal se sem vlivem bouře nad Afrikou a silného výškového proudění větru z jihu.

Podle meteorologů může prach ve vzduchu mírně pohlcovat sluneční záření a snižovat teplotu. Potíže působí astmatikům. Hospodyňky na Slovácku lamentují nad ušpiněným pověšeným prádlem. Šoféři, kteří nemají své »miláčky« garážované, rovnou klejí. „Umýval jsem auto před víkendem a za čtyři dny vypadá jako bych na něj nesáhl čtyři roky,“ kroutí hlavou Daniel Záhorský (46) z Rohatce.

Myčky aut na Slovácku kolabují, nestíhají nápory autařů, jedou nonstop. „Denně obsloužíme třikrát čtyřikrát víc aut než běžně. Lidé si místo deseti minut počkají ve frontě i víc než půlhodinku,“ řekl majitel myčky v Hodoníně Josef Čevela.

Proklínaný saharský písek má jedinou příjemnou vlastnost. Večer může Moravanům nabídnout nádhernou podívanou na neobvyklé červánky.

Jak písek ovlivňuje počasí?

Pokud numerické modely ukazují, že odpolední teploty budou až 24 °C, může být chladněji. Prach nepropustí tolik slunečních paprsků. Částice mohou působit jako kondenzační jádra, takže může přibýt oblačnosti. Srážky nakonec písek vymyjí, ty se ale očekávají na Moravě lokálně a spojené s bouřkami.

Jak písek působí na zdraví?

Mnohým lidem se daleko hůře dýchá a to zejména astmatikům. A pozor: „Pokud budete prát a začnou padat prachové částice, bude prádlo hned špinavé,“ varují v Meteopressu. Prach pocházející z Alžíru nebo Tunisu zaneřádí i okenní parapety a při větrání se může dostat kousek Sahary až do kuchyně.

VIDEO: Nejvyšší čas na péči o trávník: Kdy hnojit a kdy zalévat?

Video
Video se připravuje ...

Nejvyšší čas na péči o trávník: Kdy hnojit a když zalévat? Lukáš Červený, Dagmar Honsová

Fotogalerie
4 fotografie