Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Vykvetlo všechno najednou.“ Alergici zažívají kvůli počasí peklo

Autor: ČTK, mah - 
30. dubna 2018
16:00

Teplé a větrné počasí komplikuje život řadě alergiků. Díky teplu vykvetlo vše naráz, zmiňují odborníci. Pyl se následně koncentruje v ovzduší. Před komplikacemi varuje například alergoložka Romana Kochrdová. Nejvýraznější jsou v současnosti břízy a další stromy.

Podle Kochrdové způsobuje silné alergické reakce v těchto dnech nejen pyl, ale také velká prašnost. „Alergiků máme na jaře v ordinacích vždycky hodně, letos ale všechno vykvetlo najednou,“ řekla ČTK lékařka. Je to náraz, který podle ní alergici nemohou zvládnout běžnými léky.

Potíže alergiků i astmatiků připomene v úterý Světový den alergií a astmatu, který připadá vždy na první květnové úterý.

Pacienty Romany Kochrdové nejvíc trápí zahlenění, záněty očí, škrábání v krku. „Občas jsou stavy takové, že na to běžné léky nezabírají, a nelze je pokrýt jednou tabletou. Musí se to kombinovat různými kapkami, spreji, inhalátory. A ani tak to třeba není odpovídající. Spojuje se to s únavovým syndromem. Lidé jsou ospalí, malátní, otrávení,“ popsala lékařka.

Pylům dominuje bříza

Na Vysočině funguje od roku 1997 měřicí stanice Pylové informační služby. Spravuje ji jihlavské pracoviště Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě. Podle jeho pracovníka Jana Hofmana odpovídají hodnoty z Vysočiny celorepublikové situaci. Bříza je nyní pylový dominant v celé republice.

„Je pro ni typický ostrý vrchol,“ poznamenal Hofman. „Rychle rozkvete a zase rychle odejde,“ dodal. Rychlost kvetení podle něho závisí na teplotě. Horské oblasti mohou mít vrchol posunutý až o týden oproti Brnu nebo Praze, kde bříza vykvete daleko dřív, řekl Hofman.

Sedmnáct let sledoval Zdravotní ústav koncentraci pylu v Havlíčkově Brodě. Od roku 2015 ji měří přímo v Jihlavě. Údaje poskytuje Pylové informační službě, za kterou zodpovídá brněnský lékař Ondřej Rybníček. Aktuální informace je možné dohledat na webu pylové služby. Funguje od roku 1992 a v současnosti její databázi plní údaje z asi deseti měst v České republice.

Video  Pavel Urík vám řekne, jak se zachovat ve chvíli, kdy dítě dostane velkou alergickou reakci  - Adam Balažovič
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi