Mezi exempláře patří například vývojová řada žárovek, vypínačů, elektroměrů, různých měřicích a diagnostických přístrojů, ale také tištěné materiály typu schémata energetických sítí, plány na elektrifikaci Prahy a velmi cenné zakládací listiny Elektrických podniků královského hlavního města Prahy z roku 1897.

Autor: Pražská energetika, a.s.

Pamětníky jistě zaujme rozsáhlá sbírka domácích elektrospotřebičů připomínající především těm dříve narozeným jejich mladá léta – ať už jde o vysavače, fény, nebo rádia a páskové magnetofony. Na své si přijdou určitě i větší znalci a odborníci, protože exponáty typu různých transformátorů, spínačů, rozpínacích stanic, ovládacích pultů z rozvoden a trafostanic obvykle zůstávají veřejnosti v provozu ukryté. V holešovickém muzeu je navíc možné detailně prostudovat i část zapouzdřené rozvodny 110 na 22 kV a proskleným průhledem bezpečně nahlédnout do „živé“ části rozvodny 110/22 kV, která z Holešovic zásobuje centrální část Prahy elektřinou.

Autor: Pražská energetika, a.s.

Technické a dokumentační muzeum PRE najdete v objektu rozvodny Holešovice a přístupné je například od zastávky metra Nádraží Holešovice z Vrbenského ulice, nebo přímo z autobusového či vlakového nádraží Holešovice. Během 9. června při akci „Muzejní noc“ bude otevřeno od 19. hodiny do jedné hodiny po půlnoci a provozovatel muzea Pražská energetika zajistil na místě odborný výklad vlastními specialisty, kteří se starají ve svém profesním životě o pražskou energetickou síť.

Tak přijďte, budete vítáni s energií!