Některé části Prahy 10, Dolní Měcholupy, Dubeč, Koloděje, Nedvězí, Hájek u Uhříněvsi i samotná Uhříněves trpí poslední dobou častými krátkými výpadky elektrického proudu. Nejinak tomu bylo i ve čtvrtek v odpoledních hodinách, kdy proud přerušovaně nešel několik hodin. Podle mluvčího Pražské energetiky (PRE) Petra Holubce je na vině pokácený stožár vysokého napětí.

Oblast napájí jedna linka ze dvou

Normálně východní oblast Prahy napájí dvě linky vysokého napětí, ale v tomto případě je nyní elektřina vedena jen po jedné,” uvedl mluvčí. „Ta se čas od času může přetížit, což na sebe poutá nežádoucí výpadky elektřiny, které ovšem zpravidla netrvají dlouho. Na odstranění závady pracujeme.“

Jak se může stát, že zemědělci při orbě pole porazí i zdaleka viditelný sloup s vysokým napětím, zůstává otázkou. Jisté je, že do jeho znovuzprovoznění se případné další výpadky dají očekávat. „Tato oblast tím nyní může trpět. Panují tam trošku složitější podmínky, protože je velmi zastavěná a má mnoho odběratelů elektřiny,“ vysvětlil mluvčí. Na stav a eventuální poškození domácích elektrických spotřebičů by časté výpadky neměly mít závažný vliv.