Blesk "z čistého nebe" pořádně vyděsil obyvatele Klenčí pod Čerchovem na Domažlicku. Uhodil totiž přímo u skupinky malých fotbalistů a zasáhl jednoho z nich. Devítiletý chlapec měl zapadlý jazyk a zástavu srdce.

Okamžitě ho začaly oživovat dvě maminky podle telefonických instrukcí operátorky záchranné služby. Ještě před příjezdem lékařů se chlapec probral. „Dítě jsme letecky přepravili na emergency plzeňské fakultní nemocnice. Bylo při vědomí,“ uvedl mluvčí záchranářů Martin Brejcha. Podle informací Blesku je chlapec stabilizovaný a mimo ohrožení života.

Blesk má svůj původ vždy v bouřkovém oblaku. Aby nás ale ohrozil, nemusí být mrak přímo nad námi. „Výboj nesměřuje vždy zcela kolmo, mrak může být i o dva až tři kilometry dál,“ vysvětluje Petr Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu. Tak zřejmě vzniká představa blesku z čistého nebe.

„Lidé si pamatují kus modré oblohy, ale nějaký bouřkový mrak tam zkrátka být vždycky musí,“ myslí si Petr Dvořák. Rozhodně prý neplatí, že nejprve začne pršet a až teprve potom uhodí blesk. I podle radaru byla nad Klenčí pod Čerchovem bouřková oblačnost.

 Jak nás může výboj ohrozit?

  • Přímý úder

Blesk udeří přímo a člověk se stává bleskosvodem. Nejhorší možný případ. Výboj projde celým tělem. Většinou zastaví srdce a poškodí mozek.

  • Vedlejší kanál

Člověk může být zasažen tzv. vedlejším kanálem. Hlavní výboj udeří jinam a člověkem projde jeden z menších »bratříčků«, který ho doprovází.

  • Krokové napětí

Blesk nás může ohrozit i v případě, že udeří do země, a to až 30 metrů daleko. Elektřina se šíří zemí a rozkročený člověk spojí místa s rozdílným napětím a stane se vodičem. Šance přežít je v tomto případě nejvyšší.

VIDEO: Na Domažlicku zřejmě blesk zasáhl dítě

Fotogalerie
8 fotografií