Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Takhle vypadá Čečenec, který vraždil v Paříži. Policie zadržela jeho přítele

Autor: ČTK, mah - 
13. května 2018
19:34

Jeden mrtvý a čtyři zranění zůstali v sobotu večer po útoku nožem v centru Paříže. Útočníkem, kterého policie na místě zastřelila, měl být podle francouzských médií Francouz čečenského původu narozený v roce 1997. Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov zároveň jako první odhalil jméno útočníka, ruská ambasáda ale Francii požádala o další informace k případu. Policisté zároveň kvůli vyšetřování ve Štrasburku zadrželi útočníkova přítele. K útoku se již stihl přihlásit takzvaný Islámský stát.

Média s odvoláním na vyšetřovatele uvedla, že útočník se narodil v Ruské federaci v roce 1997 a že byl identifikován na základě otisků prstů. Server Europe 1 napsal, že mladík měl čistý trestní rejstřík, ale zajímaly se o něj kvůli radikálním islámským názorům francouzské tajné služby.

Informaci, že měl pachatel činu francouzské občanství, dnes potvrdil také čečenský vůdce Ramzan Kadyrov, podle kterého se muž jmenoval Chasan Azimov. Narodil se podle něj v Čečensku, jeho ruský pas je ale už neplatný. Čečenský vůdce rovněž obvinil Francii, že veškerou zodpovědnost za sobotní útok nese ona, a vyjádřil přesvědčení, že by se Azimovův osud vyvíjel jinak, kdyby vyrůstal v rodné zemi.

Atašé ruského velvyslanectví ve Francii v neděli agentuře TASS řekla, že ambasáda požádala francouzské úřady o informace o pachateli útoku.

Obětí útočníka je muž (†29). Ministr vnitra Gérard Collomb uvedl, že čtveřice zraněných je mimo bezprostřední ohrožení života a že nejvážněji zraněného muže (34) lékaři operovali. Podle lucemburského ministerstva zahraničí je jedním ze zraněných občan velkovévodství. Národnost dalších zraněných upřesněna prozatím nebyla.

Útočník vyrůstal ve Štrasburku. Tam zadrželi jeho přítele

Ve východofrancouzském městě Štrasburku policie v neděli zadržela útočníkova přítele, který se stejně jako on narodil v roce 1997. Hodlá ho vyslechnout. Také pařížský útočník podle agentury AFP přišel s rodinou jako uprchlík do Štrasburku, kde následně vyrůstal. Ve městě u německých hranic dodnes žije početná čečenská komunita. Francouzská média již dříve informovala, že k výslechu byli předvedeni také útočníkovi rodiče, které policie zadržela v 18. pařížském obvodu.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v prohlášení zdůraznil, že Francie neustoupí „nepřátelům svobody“. Na Twitteru rovněž pochválil policisty, kteří zneškodnili útočníka. „Francie znovu platí krví, ale neustoupí ani o píď nepřátelům svobody,“ podotkl Macron.

Policisté se nejprve pokusili útočníka zneškodnit elektrickým paralyzérem, a když se jim to nepodařilo, zastřelili ho. Vedle Macrona jejich rychlý zákrok ocenil i premiér Édouard Philippe a ministr vnitra Gérard Collomb.

ISIS se chlubí činem svého bojovníka

K odpovědnosti za sobotní útok se již přihlásila teroristická organizace Islámský stát (ISIS), která útočníka označila za jednoho ze svých bojovníků. ISIS se ale zejména na Západě hlásí prakticky ke všem teroristickým činům. Portál Europe 1 v této souvislosti poznamenal, že vazby mezi Čečencem a teroristickou organizací prozatím nebyly potvrzeny.

Vpodvečer nicméně islamisté prostřednictvím své agentury Amak zveřejnili video, na kterém je podle nich útočník z Paříže, který slibuje loajalitu vůdci ISIS abú Bakrovi Bagdádímu. Muž má na záznamu kapuci a obličej zakrytý černým šátkem. Mluví francouzsky, své jméno ale nezmiňuje.

Čečenci jako pachatelé teroristických útoků nejsou výjimeční. Příkladem jsou bratři Džochar a Tamerlan Carnajevové, kteří v roce 2013 podnikli bombový útok na maraton v Bostonu. Při explozích zahynuli tři lidé a dalších přes 260 bylo zraněno. Zatímco Tamerlan byl při následném policejním zátahu zabit, Džochara policie dopadla a v roce 2015 mu soud uložil trest smrti.

Video  Útočník v Paříži pobodal pět lidí, jednoho zabil a utíkal. Policisté ho zastřelili  - twitter
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi