Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Slunce pere jako v pravém létě! 5 rad, jak se chránit před spálením

/
  • Vitamín D, který získáváme ze slunce, je důležitý, ale opalování se nesmí přehánět.
    14. května 2018 ● 13:32

    Sluníčko do nás nemilosrdně pere jako v pravém létě. Vypadá to, že letošní rok bude ne sluneční svit bohatý. Ochranu byste proto neměli nijak podceňovat!

  • 1.

    15 minut a dost!

    Denně se ale stačí slunit 15 minut – to je dostatečná doba, abychom si zajistili dostatek vitamínu D. Navíc mimo poledne, kdy je slunce nejprudší. S opalování si nedělejte pravidelnost, urychlili byste si akorát stárnutí pokožky a hlavně byste si mohli vyvolat kožní nádory.

    Dejte si při opalování pozor na UVA i UVB.
    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Paprsky pronikají i přes sklo

    Pokud se opalujeme nebo pohybujeme na slunci, tak se samozřejmě vždy musíme chránit vhodnými fotoprotektivní přípravky se SPF nad 20. U moře nebo ve vysoké nadmořské výšce je pak ideální faktor 30 až 50. A rozhodně bychom neměli zapomínat, že i pod mrakem se propouští přes 50 % UV záření.  A radiace proniká také přes sklo, takže se chraňte, i když jedete v autě či sedíte u okna, kde svití sluníčko.

    Bronzovou pleť nemusíte mít jen z opálení.
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Světlé typy nesmí nic

    „Na pozoru musejí být lidé s velmi světlou kůží a ti, kteří mají mnohočetná znaménka, případně u nich někdo v rodině prodělal rakovinu kůže. Zde opravdu platí přísná doporučení při pobytu na slunci a opalování není vhodné ani 15 minut,“ říká dermatoložka Lucia Mansfeldová.

    Spálit se můžete i když se natíráte krémem.
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Černá chrání

    Možná vám to bude připadat zvláštní, ale v létě více chrání tmavé barvy oblečení než ty pestré a světlé. Také velmi napnuté strečové látky a mokré textilie chrání. Ve speciálních plážových oděvech jsou někdy i přímo v látce zatkané i UV absorbéry. U dětí se doporučují speciální oděvy, které ochrání před UV zářením. Do jednoho roku věku by děti vůbec neměly pobývat na přímém slunci. Samozřejmostí by měla být ochrana zraku certifikovanými brýlemi proti UV u dětí i dospělých.

    Víte, jak reaguje vaše pokožka na slunce?
    Autor: profimedia.cz

  • 5.

    Děti chránit prostě musíte

    Nejvíce bychom měli chránit před sluníčkem naše děti, protože silné spálení pokožky v dětském věku může mít i fatální následky. „Dětská kůže je nezralá a neumí se UV záření bránit a vzniká velké riziko kožních nádorů v dětském i dospělém věku. Děti proto musíme chránit nejvíce. Jedno spálení ještě nemusí způsobit vznik kožního nádoru, ale při častém spálení pokožky si zahráváme s naším zdravím,“ říká Mansfeldová a dodává: „Všem bych určitě doporučila nechat si preventivně vyšetřit kůži a znaménka u dermatologa. Především u lidí po čtyřicátém roku a jedinců, kteří mají mnohočetná znaménka jsou pravidelné kontroly velmi důležité“.

    Zdroj: Perfect Clinic Dermatology

    Děti musíte před sluncem chránit.
    Autor: iStock

Dnešní horoskopy