„Vzhledem ke stávajícímu suchému období a nepříznivé hydrologické situaci jsme doporučili vodoprávním úřadům zvážit možnost omezit či zakázat obecné nakládání s vodami. O situaci jsem informoval hejtmany a úřady,“ uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Ta není podle něj vůbec dobrá. Na 18 z 200 sledovaných míst už Povodí Moravy zaznamenalo hranici sucha. „Nejpostiženější jsou povodí řeky Dyje a Bečvy. Stav sucha hlásí například i Moravská Dyje, Jihlava, Želetavka, Litava a Třebůvka,“ upřesnil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Podle Chmelaře je v těchto řekách vody velmi málo. „Vodnosti neovlivněných toků se pohybují v povodí Dyje v rozmezí 10 až 40 % měsíčního normálu a v povodí Moravy v rozmezí osmi až 35 % měsíčního normálu,“ upozornil mluvčí.

Situaci zatím vodaři zvládají díky nádržím. „Jejich efekt se projevuje už nyní. V uplynulém týdnu poskytly na vodárenské účely, na závlahy a pro udržení funkcí vodních toků o 16 milionů m3 vody více, než do nich přiteklo,“ vysvětlil Gargulák.

VIDEO: Loni došlo k vysychání řek mnohem později než letos. Na Orlíku tehdy klesla hladina až o sedm metrů.

Video
Video se připravuje ...

Exkluzivní dron video z Orlíku: Hladina klesla o sedm metrů. David Malik, Matěj Šrám