Publicista a redaktor týdeníku Reflex Jiří X. Doležal má na svém kontě nejeden přiznaný hřích. Teď mu navíc vyčítá několik ošizených lidí, že z nich vymámil peníze. „Bylo to překvapení, když mě zhruba před třemi lety hledal starší rozhněvaný pán,“ řekl Doležal Blesku. „Telefonovali jsme spolu a on působil hodně zmateně. Řekl, že jsem si od něj měl půjčit peníze. Nic takového se ale nestalo.

Ošizený zanedlouho zemřel. Začali se však ozývat další lidé, většinou seniorského věku. „Naposledy letos v únoru a v dubnu,“ upřesnil Doležal. Vše má ale podstatný háček. Dlužník totiž není skutečný Doležal, ale muž, který se za něj vydává a jemuž napomáhá podobnost s novinářem. „Je prý také tmavší typ, ale stejné tetování nemá,“ upozorňuje sám Doležal, který na neznámého podvodníka v pondělí 23. dubna podal trestní oznámení. Vyzývá také další možné podvedené, aby se obrátili na Policii ČR.

Historka o rakovině

Postup podvodníka je vždy stejný. „Pozdravil mě a zeptal se, zda vím, kdo je,“ řekl Blesku jeden z podvedených, Alan Vitouš. „Odpověděl jsem ‚Doležal‘. On se se mnou hned pustil do řeči, až jsme došli k tomu, že ho zrovna pustili z nemocnice, kde byl s rakovinou tlustého střeva.“ Stěžoval si prý, že nemá ani na léky. „Tak jsem mu půjčil,“ dodal Vitouš.

Stejným způsobem vylákal podvodník peníze i z Dalibora Vlacha, který skutečného Doležala znal z letmých setkání. „Byl hubenější a oholený, ale ta podoba tam byla,“ popsal Vlach Blesku. „Přišel jsem o dva tisíce,“ dodal.

Pod různými historkami láká ze starších lidí peníze čím dál více podvodníků. Pokud si nejste jisti, že dotyčného znáte, půjčku neposkytujte. Při podezření z podvodu raději volejte policii.

Legendární komentáře J. X. Doležala najdete zde

Fotogalerie
3 fotografie