Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zmařený pokus o atentát: Ve Francii chtěli muži zabíjet jedem a výbušninami

Autor: base, ČTK - 
18. května 2018
11:10

Francouzské úřady zmařily pokus o atentát jedem ricin nebo výbušninami, když zatkly dva bratry egyptského původu podezřelé z plánování útoku. Ve vysílání televize BFM-TV to v pátek řekl francouzský ministr vnitra Gérard Collomb.

Bezpečnostní složky údajně dva muže vystopovaly skrze jejich komunikaci v aplikaci Telegram pro posílání šifrovaných zpráv. „Dokázali jsme je odhalit, odhalit tento chystaný atentát a zatknout je,“ řekl Collomb s tím, že by šlo o útok. „Buď ricinem - velmi silným jedem - nebo výbušninami,“ dodal.

Další okolnosti jako například státní příslušnost bratrů nebo čas a místo jejich zadržení ale ministr neuvedl. Jeho vyjádření přišla necelý týden po útoku nožem v centru Paříže, při němž Čečenec narozený v Ruské federaci zabil jednoho člověka a další čtyři zranil.

Ricin je mimořádně nebezpečný buněčný jed, který se dá získat ze semen skočce obecného - běžné lékárnické a průmyslové rostliny. Látka se dá vyrobit podomácku a zadržení bratři podle Collomba disponovali příslušnými návody. Zabíjet může ricin po vdechnutí, požití či píchnutí injekcí. Podle chuti ho není možné rozeznat. Po požití či vdechnutí i malého množství tohoto alkaloidu nastává smrt zhruba za tři až pět dnů.

Připomeňte si předchozí útok v Paříži, kterému se bohužel zabránit nepodařilo:

Video  Útočník v Paříži pobodal pět lidí, jednoho zabil a utíkal. Policisté ho zastřelili  - twitter
Video se připravuje ...

Agent_007 ( 18. května 2018 11:26 )

Pravděpodobně inženýři pyrotechnici,kteří jsou určitě psychicky nemocní.

Zobrazit celou diskusi