„Úplný konec světa. Sekala jsem trávu. Začalo se blýskat a spustil se liják a najednou jsem stála po kotníky v řece, která do dvou minut zmrzla,“ líčí nečekanou spoušť Petra Hátlová. Do Holušic u Sedlice jezdí 45 let a takové proudy vody, které se během chvíle valily silnicí, tu ještě nezažila. Příroda začala řádit kolem půl páté odpoledne a trvalo to zhruba hodinu.

„Saláty a okurky jsou pod ledovou krustou. I když dnes už zase chodím v šortkách, kroupy místy ještě neroztály,“ řekla včera Blesku. Nikdo přitom takový úder nečasu nečekal. „Do čtvrtka tu bylo sucho a vedro jako v srpnu. Všechno bylo na zahradě napůl spálené. V pátek trochu zapršelo, ale to, co přišlo v sobotu, normální není,“ říká Hátlová.

Podle Dagmar Honsové z Meteopressu můžeme takové překvapení čekat v příštích dnech kdekoliv na území Česka. „V pondělí a v úterý si od bouřek odpočineme, ale pak to vypadá, že do konce května co den, to bouřka,“ uvedla včera Honsová.

Sucho už sužuje i Vltavu. Pokud pořádně nezaprší, nebude v červenci pro lodě sjízdná vltavská kaskáda. Letošní tající sníh nestačil vodní deficit doplnit a toky jsou hluboko pod dlouhodobými měsíčními průměry. Místy na pěti až sedmi procentech průměrné hodnoty.

VIDEO: Vyprahlé Holušice na Strakonicku o víkendu zasypaly kroupy

 

Fotogalerie
3 fotografie