Výstraha ČHMÚ před silnými bouřkami platí pro západní část Středočeského kraje a Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský a Ústecký kraj mezi 14:00 a 22:00 a ve středu mezi 12:00 a 22:00. Kolem Rakovníka byly ve 22 hodin zaplavené komunikace, navíc tam docházelo k sesuvům půdy a kamení.

Bouřky mohou být podle meteorologů doprovázeny krupobitím a přívalovými dešti. Místy, hlavně na menších tocích, proto může kolísat průtok a mohou se rozvodnit i jindy suchá koryta. Dá se očekávat i rychlý odtok vody ze svahů a zatopení míst v nižších polohách.

Jak daleko je bouřka od vás? Sledujte radar

Bouřky postihly především západní část republiky již minulý týden. Podle pojišťoven způsobily stovky škod v řádu milionů korun.

Počasí je o 40 dní napřed

Počasí v Česku je přitom letos o 40 dní napřed a odpovídá klimatu v Maďarsku. Venkovní teploty připomínají začátek letních prázdnin. Podle informací, které meteorologové uvedli na svém webu, dosáhl průměr teplot za posledních 30 dní 16,2 stupně Celsia. Odpovídá to v historických tabulkách normálu pro období od 6. června do 5. července.

„Abychom zjistili, o kolik si letošní počasí pospíšilo směrem k létu, spočítali jsme průměrnou teplotu na stanici Praha-Ruzyně za posledních 30 dní a hledali, pro jaké kalendářně nejbližší období odpovídá tato teplota dlouhodobým průměrům. Schválně jsme použili starší normál 1961-1990, aby lépe vynikl rozdíl mezi 'normální' a letošní teplotou,“ uvedli meteorologové z ČHMÚ.

V Česku nyní panuje velmi teplé letní počasí, přičemž léto ještě nezačalo. Podle meteorologického kalendáře trvá léto od začátku června do konce srpna a podle astronomického kalendáře začíná 21. června. Už duben přinesl extrémně teplé počasí a skončil jako nejteplejší duben od roku 1961, kdy meteorologové začali měsíční průměry sledovat. Podle meteorologů bude i květen patřit mezi nejteplejší. „Předběžný odhad je, že bude patřit mezi pět nejteplejších v historii pozorování,“ uvedli.

Předpověď s Dagmar Honsovou: Dnes naměříme až 32°C

Velmi teplý vzduch od jihovýchodu bude do Česka proudit i v úterý a přinese extrémně vysoké teploty, uváděla ve své předpovědi meteoroložka Dagmar Honsová. V odpoledních maximech naměříme 28 až 32 °C, neochladí nás ani vítr, který bude foukat jen o rychlosti do 20 km/h. Zpočátku dne bude jasno nebo polojasno, odpoledne bude přibývat kupovitá oblačnost a místy se vyskytnou přeháňky nebo bouřky. Bouřky budou i silné – doprovázené přívalovým deštěm o intenzitě až 40 mm a krupobitím a vyskytnou se v odpoledních hodinách v Čechách.

Úterý bude zátěžový den, protože očekáváme jak tropické teploty, tak silné bouřky. Vysoké teploty budou zatěžovat kardiaky, astmatiky a malé děti. Bouřky mohou přinést psychické potíže labilním jedincům. Snižte fyzicky a psychicky náročné úkoly – pravidelně odpočívejte, přes poledne se zdržujte se ve stínu, zvyšte přísun nealkoholických, neslazených nápojů. Jinak hrozí stres a kolaps z horka.

Větrejte ráno a v noci, přes poledne zatáhněte závěsy. Do jídelníčku přidejte vlákninu, ovoce a zeleninu bohatou na vodu. K obědu si dejte polévku – doplníte tekutiny. Sportujte po ránu.

Video
Video se připravuje ...

Jak přežít bouřku? Zasedněte „na bobek“ a na nohy gumové podrážky Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Zatímco nyní jsou teploty extrémně nadprůměrné – až o šest stupňů v porovnání s normálem, v roce 2013 začaly v tomto období povodně, které přinesly vydatné srážky. Nejvyšší odpolední teploty se zastavovaly nejčastěji do 15 °C.

Fotogalerie
31 fotografií