Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kristýnka při porodu vážila pouhých 322 gramů. Život jí zázračně zachránili lékaři v Podolí

Autor: ula - 
1. června 2018
21:55

Lékařům v pražské Podolské nemocnici se podařilo zachránit holčičku, která přišla na svět s porodní váhou 322 gramů. Její maminka trpěla vzácným syndromem, který může skončit smrtí matky i dítěte. Kristýnka se narodila v únoru a nyní už váží 1800 gramů. O případu informovala nyní Česká televize.

 „Je to velice raritní situace, miminko se narodilo ve 24. týdnu a mělo porodní váhu 322 gramů.“ řekla ČT24 neonatoložka Petra Šaňáková. Kristýnka se narodila na hranici životaschopnosti, nedonošené děti narozené ve 24 týdnu mívají obvykle váhu kolem 800 gramů. Vybavení nemocnic je navíc přizpůsobené předčasným porodům dětí s váhou kolem 500 gramů.

Pomohly i další maminky

Se záchranou holčičky pomohli nejen lékaři, ale i další rodičky. Předčasně narozenému dítěti zvyšuje šanci na přežití podávání dostatku mleziva - prvotního mléka, které se tvoří v mléčné žláze těsně před porodem a je produkováno tři až pět dní po porudu.

„Už v prvních dnech jsme podávali mlezivo, protože tuto předformu mateřského mléka mu jeho maminka nemohla poskytovat dostatečně dlouhou dobu. Takže jsme požádali naše laktační sestry o spolupráci s maminkami, které ležely u nás v porodnici – jestli by nebyly ochotné darovat vlastní mlezivo pro to extrémně malé, nedonošené miminko. Ochota maminek byla veliká, takže jsme tomuhle malému dítěti mohli podávat mlezivo několik týdnů,“ řekla Šaňáková.

„Všechny maminky byly ochotný, takže bych jim chtěla strašně moc poděkovat,“ řekla dojatá maminka Kristýnky, kterou budou lékaři sledovat i po propuštění z porodnice.

Podle neonatoložky se dětí s tak nízkou porodní váhou rodí v Česku málo. Navíc je těžké předvídat prognózu do budoucna. Podle Šaňákové se u Kristýnky objevily komplikace, ale nyní je bez obtíží a dobře roste.

Mariam ( 2. června 2018 20:34 )

Je to neetické ....

anna1234 ( 2. června 2018 16:19 )

.. mně v první moment napadlo, že jsou doktoři pašáci. Ale další myšlenka byla .. a co dál? Co když bude dítě postižené? Co když se bude celý život jenom trápit bolestmi a s ním bude trpět celé jeho nejbližší okolí, protože bude bolesti prožívat s ním? Pokud bude dítě v pořádku, pak je zázrak, že ho doktoři udrželi při životě, ale pokud bude trpět ..

Monikay ( 2. června 2018 10:34 )

To bylo úplné kuřátko... Je zázrak že ji vypiplali. Ať se holčičce daří

Jaemka ( 2. června 2018 09:28 )

aeraluna je vidět,že o tomhle nevíte nic a jediné co dokážete je ve 3h ráno psát bludy...předpokládám,že sama, bez chlapa a dětí...je mě vás líto...sežerete akorát sama sebe ...

ProtiZeman ( 2. června 2018 05:49 )

Jestli bude mít vážné zdravotní problémy, to by bylo špatné - lékaři uvádějí, že je v pořádku, ale vše ukáže až budoucnost. Ale o co má toto dítě menší nárok na život, než všichni kriminálníci a parazitové, které nejen náš stát živí. Teď nemluvím o invalidech a důchodcích, ale víme o kom: množí se jak kobylky a dělat nikdy nebudou.. Možná zrovna tato holčička v životě něco dokáže!

Zobrazit celou diskusi