Voda posouvala zaparkovaná auta o desítky metrů a bortila kamenné tarasy i zdi staré stodoly. Kanály přestaly podle starostky Miroslavy Švaříčkové (ODS) vodu pojímat už po 16:00, déšť ale ustal až po 17:00. „A to byly naštěstí v minulosti kanály předimenzované,“ řekla. Sama obutá v holínkách vyrazila do města krátce po začátku deště. „Ani nevím, kdy přesně přestalo pršet, jsem celou dobu venku,“ řekla ČTK v pátek starostka, která je ráda, že se nikomu nic nestalo.

V Brtnici nyní neprší, přes den byly přeháňky. Nejvíc postižené je Jestřebí. „Bylo to hrozně silné, zřejmě by se tomu nijak předejít nedalo,“ uvedla starostka. Brtnicí protéká stejnojmenná řeka. Se všemi místními částmi má město přibližně 3700 obyvatel. V Brtnici a okolí zasahovali profesionální a dobrovolní hasiči, nikdo se nezranil.

Brtnici na Jihlavsku zasáhly přívalové deště
Autor: ČTK

Hasiči měli v pátek v kraji na 30 zásahů, vodu čerpali i v Jihlavě, Třebíči, Jemnici, Polné či Havlíčkově Brodě. Škody jsou ve městě Brtnice hlavně na soukromých domech a na krajských silnicích. Lidé v Brtnici a místních částech Jestřebí a Příseka pracovali na odklízení do půlnoci, znovu začali dnes kolem 7:00.

„V Brtnici je to pět domů, které byly postižené vodou,“ řekl operační důstojník krajských hasičů a brtnický hasič Jiří Šebek. V části Příseka jde podle starostky o čtyři domy včetně hasičárny, v Jestřebí o deset domů, kam se dostaly voda a bahno. Evakuováni byli lidé z domů, které stojí pod hrází Zámeckého rybníka v Brtnici.

Všechny hráze rybníka nápor vody ustály. „Poldry postavené nemáme, zdá se, že nás zachránily právě rybníky. Žádná z hrází se neprotrhla,“ řekla starostka.

Vyhazují věci, s pomocí se ozývají další obce

Škody jsou v Brtnici z 95 procent na soukromých domech. „Lidé se rozhodují, jestli ta věc bude k použití, nebo ji vyhodí. Obcházíme vesnice a řešíme pomoc, kterou nám nabízí různí soukromníci a hasičské sbory, kde je to nejvíc potřeba. V pondělí přijedou likvidátoři a začne odhad a monitorování škod,“ řekl místostarosta Pavel Rubeš (MYHA Brtnice).

Třeba Petr Kousal, který zpracovává kožešiny, má zničenou provozovnu. „Vytopilo mu ji to... Dostáváme nabídky na vysoušeče, čerpadla, na tlakové čističe, nabídky hasičských sborů, že přijedou a udělaly by nejtěžší práci s technikou. I nabídky peněžní, kdy jedna obec, která má 130 lidí, posílá 30 000 korun... rozhodli během pár hodin, posílají na Jestřebí,“ řekl s dojetím Rubeš.

Lidé chtěli zůstat přes noc

Potřeba jsou na místě nyní právě hlavně vysoušeče. „Povodňová komise přišla domů po půlnoci. Hladina rybníka v Brtnici klesla, hasiči to kontrolovali, doufejme, že všechno bude v pořádku a nepřijde žádný déšť. Odklízecí práce probíhaly večer a teď už zase začínají, lidé pracují v domech. V našich vesnicích bude technická skupina zajišťovat pomoc, kontejnery, techniku,“ řekla starostka. 

Lidem z postižených domů nabídlo město azyl, ale ubytovali se u příbuzných. Lidé z Jestřebí, kterým dům zavalilo bahno, nocovali v ubytovně. Prostory k přespání nabízel i farář. Povodňová komise lidi obchází a nabízí pomoc. „Někteří z majitelů by tam (doma) nejraději zůstali hned včera, my jsme jim to nechtěli s hasiči dovolit z důvodu bezpečnosti. Mají půdní prostory, tak budou chtít být doma. První patra jsou obyvatelná, záleží, jak to bude rychle vysychat,“ podotkla Švaříčková.

Bouřka s přívalovým deštěm a krupobitím způsobila v Brtnici na Jihlavsku bleskovou povodeň
Autor: ČTK

V části Příseka jsou zatopené hlavně sklepy. Lidé, kteří bydlí pod silnicí, z nich odčerpávají vodu. Podle odhadů starostky spadlo v pátek od 50 do 70 litrů vody na metr čtvereční. Zatopený byl i bytový dům.

„Vzhledem k tomu, že občané reagovali hned - bylo to v území, které už kdysi povodně zasáhly - nasadili mezi dveře prkna a vodu vymetli ven. Hodně si pomůžeme sami. Největší škoda bude na majetku soukromých osob, hodně vymletá a rozbitá je místní silnice v Jestřebí,“ řekla starostka.

Kraj Vysočina je v kontaktu s hasičským záchranným sborem a všemi složkami integrovaného záchranného systému. Výši škod na silnicích kraj ještě nezná. „Jak mám informace od šéfa hasičů, poslední požadavek od paní starostky byly čtyři nebo pět vysoušečů, které tam potřebovali, ty hasičský záchranný sbor poskytl. Vždycky jsme pomohli, ale teď se to ještě nedá vyčíslit. Vždycky to tak bylo, že to, co nebyla schopna zabezpečit obec nebo stát, tak jsme se o tom domlouvali,“ řekl náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD).

Fotogalerie
18 fotografií