„Celkem od půlnoci evidujeme 104 zásahů spojených s čerpáním vody. Nejvíce, 52, jich bylo na Karvinsku. Na Frýdecko-Místecku jsme vyjížděli pětadvacetkrát. V drtivé většině případů se jednalo o čerpání vody ze zatopených domů, sklepů a komunikací, hasiči rovněž občas tlakovou vodou protlačili propustky u silnic, aby mohla voda samovolně odtékat,“ řekl před 16:00 mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák.

S následky bleskových záplav se dál vypořádávají v Brtnici na Jihlavsku. Nejpostiženější byla obec Jestřebí. Škody po pátečních deštích tam půjdou do statisíců korun. 

Nad Českem však jinak v průběhu neděle panovalo spíše polojasné počasí. Sluníčko vykukovalo zpod mraků v metropoli, ale třeba i na pardubicku, kde se konala Aviatická pouť.

Přilákala na 20 tisíc lidí. Právě obavy ze špatného počasí však některé návštěvníky od návštěvy odradily. „Počasí hraje v rozhodování lidí velkou roli. Nakonec se nám ale vydařilo, doufáme, že vydrží až do konce letového programu,“ řekl dnes odpoledne Petr Kolmann z týmu pořadatelů.

Víkendové Aviatické pouti v Pardubicích počasí nakonec přálo
Autor: ČTK

Počasí s Honsovou: Předpověď na neděli

Také během neděle buďte ve střehu – v labilním, teplém a vlhkém vzduchu se už během dopoledních hodin začne tvořit bouřková oblačnost, a to zejména na Liberecku, Královéhradecku, Pardubicku a na Moravě a ve Slezsku. Bouřky mohou být místy silné – tj. doprovázené přívalovým deštěm o intenzitě kolem 40 mm, krupobitím a zesílením větru na rychlost v nárazech na 70 km/h.

Blíží se k vám bouřka? Sledujte radar

Bouřková činnost bude ustávat až během večerních hodin. Obloha bude polojasná až oblačná, a na zbytku území se budou bouřky nebo přeháňky vyskytovat pouze ojediněle. Nejvyšší odpolední teploty zůstanou letní – mezi 24 až 28 °C. Naši pocitovou teplotu bude zvyšovat vysoká relativní vlhkost vzduchu.

Index kondice s narůstajícím počtem dusných dnů rychle klesá – v neděli bude na nízkých hodnotách. Raději naplánujte odpočinkové aktivity, tj. četbu, plavání, po ránu procházku. Fyzickou a psychickou aktivitu by měli snížit zejména kardiaci, astmatici a starší generace.

Na sebe bavlněné, světlé, letní outfity. I přes to, že se na obloze bude postupně vyskytovat kupovitá oblačnost, samozřejmostí by měla být pokrývka hlavy, sluneční brýle a pokožka namazaná opalovacím krémem. Ozonu je nad střední Evropou podprůměrné množství a ke spálení nechráněné pokožky může dojít už po 20 minutách. Ani oblečení nezachytí sluneční záření úplně – suchá bavlna propustí 6%, vlhká 20 % slunečního záření.

Video
Video se připravuje ...

Předpověď na víkend: Začíná léto, bude až 32 stupňů Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Fotogalerie
32 fotografií