Bratislavu potkalo ve středu něco, co by se dalo nazvat přírodní apokalypsou. Deště během krátké doby zvládly vytopit nákupní centra, domy lidí nebo zaplavit silnice natolik, že voda mnohdy sahala až do úrovně okýnek aut. Městská doprava zkolabovala, buď nabírala hodinová zpoždění nebo nepřijela vůbec. Provoz přerušilo i letiště. Hasiči zasahovali minimálně 330krát.

Ve čtvrtek byla situace výrazně lepší. Voda na mnoha místech ustala a neprůjezdných silnic zůstalo jen několik. Zavřené ordinace pomalu otevírají a hromadná doprava zase jezdí. Středeční záplavy tak připomíná hlavně všudypřítomný zápach a bláto, jehož odklizení potrvá několika dní.

Ministerstvo: Může za to moc betonu

Podle slovenského ministerstva zemědělství byla středeční spoušť způsobena přibýváním betonu na úkor zeleně. Problém vidí také v chybné práci s dešťovou vodou, kdy místo toho, aby zůstávala v území, odtéká do kanalizace a poté pryč.

„Zaplavené silnice, ale i extrémní horka jsou důsledkem nejen globálních změn klimatu, ale i konkrétní lidské činnosti v městech. Pokud chceme mít ve městech příjemné životní prostředí, je třeba zastavit úbytek zeleně a promyšleně budovat prvky zelené infrastruktury. Znamená to víc trávníků a parků, zelených střech, fontán, jezírek, nádrží a živých plotů,“ komentovala situaci vicepremiérka a ministryně zemědělství a rozvoje venkova Gabriela Matečná.

Podle ní si musíme uvědomit, že každá nová betonová plocha, budova nebo parkoviště znamená další plochu, která odvede vodu do kanalizace a přispěje ke zvýšení přehřívání městského prostředí.

Fotogalerie
11 fotografií