Žádné závislosti v počasí mezi jednotlivými ročními obdobími neexistují, přesto ale sezonní modely, které vypočítávají velká evropská a americká předpovědní centra, předpokládají, že letošní léto bude teplé.

Video
Video se připravuje ...

Jak chránit tělo před kolapsem z vedra: Nezavrhněte sůl nebo meruňky Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Za posledních dvacet let přinesly nejvíce tropických dnů prázdniny 2015 – až 25, naopak nejméně jich bylo v roce 2002 – pouze 4 a 2005 - pouhých 5. Podle letošních prognóz to vypadá, že prázdniny 2018 budou na tropické dny rozhodně bohatší než roky 2002 a 2005, zároveň by ale neměly přinést více tropických dnů než léto před třemi  lety.

 V každém případě podle prognóz budou letošní prázdniny ve střední Evropě s pravděpodobností 60 až 80 % teplotně nadprůměrné. Srážek by mělo být naopak méně, než je dlouhodobý normál, a spojené budou zejména s bouřkami, to znamená, že se bude jednat o lokální přívalové srážky. Na teplotně podprůměrné léto sázejí modely s pravděpodobností pouze 20 %.

V Česku platí, že prázdninové měsíce jsou podle statistik nejteplejšími měsíci v roce (červencová průměrná teplota vzduchu se pohybuje na 17,8 °C, v srpnu je to 17,3 °C), zároveň jsou ale nejdeštivější, v průměru spadne v červenci 88 mm, v srpnu 80 mm.

K létu u nás patří jak propršené dny s teplotami jen kolem 15 °C, tak tropické dny s modrou oblohou. Ty budou zřejmě letos převládat. Vše se odvíjí od toho, jaký typ proudění převládá – zda zonální, tj. přechody jednotlivých frontálních systémů a chladný vzduch z Atlantiku, nebo anticyklonální, neboli tlaková výše a teplé jižní proudění.

Tak pozor na vedra, staří, mladí i vy ostatní 

V každém případě platí varování: Ve vedrech by měli být na pozoru především lidé nad 60 let a do tří let věku. U žen je to věková skupina 60 a více, u mužů 65 a více, děti do 3 let, těhotné ženy – všechny tyto skupiny mají zhoršenou termoregulaci.

Pozor by si ale měli dávat i nemocní lidé bez ohledu na věk. Vysoké teploty totiž ohrožují i astmatiky nebo lidi s angínou pectoris. A těm, kteří nedodržují pravidelný pitný režim, hrozí zdravotní komplikace bez ohledu na věk či zdravotní stav

Fotogalerie
19 fotografií