Zapomeňte na zmrzlinu! 10 dietních tipů, které vás v horku skutečně ochladí

Zapomeňte na zmrzlinu! 10 dietních tipů, které vás v horku skutečně ochladí
20. června  2023 
 06:00

V horkých letních dnech považujeme za největší záchranu klimatizaci. Mnohem větší účinek má ale ochlazování těla zevnitř. Že zmrzlina ani ledový nápoj příliš nepomáhají? Vsaďte na ochlazující potraviny podle čínské medicíny. Smí se dokonce i alkohol!

1. Mléko a mléčné výrobky

Ideální snídaní nebo svačinou v letních měsících je jogurt nebo jiný mléčný výrobek. Nejenže tělo ochladí, ale je i bohatým zdrojem vápníku. Vybírejte si bílé, minimálně tříprocentní jogurty a zakysané neslazené nápoje.

V dietě si hlídejte i poměr sacharidů a bílkovin, který by měl být vyrovnaný (např. 10 g bílkovin, 11 g sacharidů). Nebudete mít pak hlad. Mléčný výrobek kombinujte nejlépe se sezonním nebo lesním ovocem a oříšky.

2. Okurky, ředkvičky a další zelenina

Asi nikoho nepřekvapí, že ideálním ochlazujícím pokrmem jsou saláty ze zeleniny. Které druhy byste měli v létě preferovat? Pokud máte zahrádku, pak odpověď naleznete přímo na ní, jelikož ve zdraví vedou právě ty nejčastěji pěstované druhy.

Hlávkový salát, rajčata, okurky, ředkvičky, cuketa, špenát, lilek, celer nebo čekanka. Založte svá jídla alespoň na jednom jmenovaném druhu zeleniny a pocení dáte sbohem. Snažte se zeleninu nijak tepelně nezpracovávat. Až ve večerních hodinách, kdy už je teplo mnohem snesitelnější, si můžete ugrilovat třeba cuketu nebo lilek.

3. Nepřezrálé ovoce

Ovoce si v létě automaticky dopřáváme víc. Trhy nabízejí čerstvé jahody, meruňky, třešně a zralé melouny. Čínská medicína ale také doporučuje si v létě vybírat tropické a subtropické druhy jako ananas, nepřezrálé banány, kiwi, pomeranče a grepy.

Meloun se správně řadí do zeleniny, takže se ho nebojte zařadit do zeleninových salátů a kombinovat ho se sýry nebo grilovaným kuřecím masem. Spojení sladkého se slaným vás mile překvapí! Pokud jste na dietě, večer ovoce vynechte a přes den ho jezte na kusy, ne na kila...

4. Místo teplých polévek gazpacho

Studené polévky nejsou pro českou kuchyni vyloženě typické, ale v horkých dnech přijdou vhod. Inspirujte se ve slunném Španělsku a připravte si gazpacho. Kupte na trhu kvalitní vyzrálá rajčata a umixujte si během chvilky dietní chutný oběd nebo večeři.

5. Pitný režim doplňte zeleným čajem

Ochlazující účinky má v létě také zelený čaj, a to i tehdy, když je podáván horký. Nejúčinnější je však o pokojové teplotě. Navíc stejně jako káva povzbuzuje tělo a obohacuje ho o spoustu zdravotních benefitů.

Zelený čaj má antioxidační účinky, snižuje riziko vzniku srdečních chorob a je i dobrým pomocníkem při hubnutí, jelikož snižuje hladinu cukru a tuku v krvi. Nezapomínejte tak alespoň na jeden šálek denně!

6. Vinný střik nebo vychlazená desítka

Možná už jste se setkali s názorem, že alkohol do diety nepatří. Léto svádí ke zmrzlinám a večernímu posezení u drinku. Pokud budete opatrní s množstvím, není třeba si nic zakazovat.

Alkohol roztahuje periferní cévy a o letním večeru dokáže tělo i příjemně ochladit. Rozhodně ale nekonzumujte drinky za dne na přímém sluníčku. Koledovali byste si o kocovinu, a to hned po prvním drinku.

7. Domácí limonáda s mátou nebo meduňkou

Účinné bylinky, které je vhodné v létě zařadit do jídelníčku, jsou máta a meduňka. Zasadit si je můžete klidně jako pokojové rostliny.

Pro ty, kteří nepreferují čaj, doporučujeme připravit si domácí limonádu. Ta nemusí obsahovat hory cukru, aby uspokojila vaše chuťové buňky.

RECEPT: Do karafy s vodou a ledem vložte nakrájené citrusy, jako jsou citron, pomeranč a limeta. V dlani promněte lístky máty nebo meduňky, abyste uvolnili vůni, a vložte je spolu s ovocem do vody. Nechte chvíli louhovat. Dodržování pitného režimu pak bude hračka!

8. Sushi s mořskou řasou

Milovníci sushi jistě ocení, že za chladivou potravinu je považována i mořská řasa. Mnozí ji nazývají opomíjeným elixírem života i krásy. Její blahodárné účinky na zdraví tedy nelze popřít.

Obsahuje dvacetkrát více minerálů než zelenina a má čtrnáctkrát vyšší obsah vápníku než mléko. Je známa také pro antioxidační účinky, posílení imunitního systému a pomáhá i při hubnutí.

TIP: Sušenou mořskou řasu lze jíst i samostatně jako pochutinu pro příznivce brambůrků a slaných tyčinek.

9. Červená čočka a mungo fazolky

Luštěniny obsahují spoustu bílkovin a je vhodné je zařadit do letního jídelníčku i pro ochlazení. Vybírejte ale druhy, které se nevaří dlouho, jelikož se dlouhým vařením  jejich ochlazující účinek snižuje. 

Ideální jsou např. mungo fazolky, které lze bez tepelné úpravy přidat do salátů, nebo červená čočka. Tu nemusíte předem namáčet a je uvařena za šest minut. Velice chutná v kombinaci se šalotkou a mrkví nebo v podobě polévky s rajčaty.

10. Solit, ale s mírou

Mezi typické dietní rady patří redukce soli. Sůl ale také vyhání přebytečné teplo z těla, proto se ji v rámci mezí nebojte do jídelníčku zařadit.

Nadměrné solení zvyšuje tlak a také váš organismus zavodňuje, dodržujte tak doporučené množství, které se pohybuje okolo šesti gramů na den. Za nejzdravější sůl je považována himálajská růžová. Ta obsahuje čtyřiaosmdesát minerálních složek a nemá žádné chemikálie ani aditiva.

Autor: Veronika Duží, autorka je výživová poradkyně

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji