Ocelové figuríny vystavené v centru metropole si můžete osahat, nafotit se s nimi i do nich nasednout. Překvapují dokonalým a detailním provedením, jež má na svědomí 120 řemeslníků. „Vše je vyrobeno z recyklované oceli, každý objekt inspirovaný skutečným i fiktivním předobrazem je originál,“ řekla Blesku za produkci výstavy Karolína Davidová.

Za vším stojí autor nápadu Mariusz Olejnik, který s kovem pracuje už několik let. Díky němu můžeme dnes i v Praze usednout za volant luxusních vozů jako Bugatti Veyron či Lamborghini Huracan, obdivovat postavy z kreslených pohádek či filmových sci-fi a komiksů, ale také osobnosti politiky, hudebního světa a řadu dalších exponátů. „Například výroba jednoho modelu vozu trvá osm měsíců, kdy na něm čtyři lidé pracují přes sedm tisíc hodin,“ prozrazuje Davidová. Jedna figura má na váhu průměrně 1,5 až 2 tuny, nejméně pak třeba dětští hrdinové Mimoni, ti váží do 400 kilogramů.

Skutečná velikost, skutečný zážitek

Kdo z fanoušků někdy nezatoužil alespoň se nafotit s luxusní károu za miliony dolarů nebo třeba s filmovým Bumblebeem či usednout na Železný trůn z fantasy Hra o trůny? Tady se všechno smí, výstava je interaktivní, a tak dotýkání se je přímo doporučeno. Všechny postavy jsou také v měřítku 1:1, tedy odpovídají skutečné velikosti předlohy. „Na pražské výstavě jsou s výškou kolem 230 centimetrů největšími exponáty právě autoboti z Trasformers, nejmenšími pak Mimoni a speciální ‚Vetřelčí‘ nábytek,“ uvedla Davidová.

A jak se fascinující a propracované originály vyrábějí? Na začátku každého objektu je prototyp v měřítku 1:18 a technická dokumentace. Na šrotišti se vybere dostatek materiálu, většinou pocházejícího ze starých vozů, motokár, kol a podobně. „Pak už přijdou na řadu hořáky, svářečky, kladiva a řezače v rukou řemeslníků. Vše je výhradně ruční práce – žádné formy nebo lití za pomoci strojů,“ říká Davidová. „Každá z postav je vyrobena ze stovek a někdy i tisíců prvků,“ upřesnil pro polský server FAKT24 i sám tvůrce Mariusz Olejnik.

Kde: City Palais, 28. Října 377/13, Praha 1
Kdy: Do ledna 2019, pondělí až neděle 10:00 až 21:00 hodin
Za kolik: Dospělí 299 korun, děti od 3 let do 15 let 189 korun, studenti a senioři nad 65 let 249 korun, rodina (2 dospělí a 1 dítě) 699 korun, ZTP 189 korun (doprovod zdarma), děti do 3 let zdarma.

 

Video
Video se připravuje ...

Na výstavě v centru Prahy je k zhlédnutí a celkem 80 unikátních figurín, na nichž pracovalo celkem 120 řemeslníků. Michal Protivanský, INT

Fotogalerie
1 fotografie